Отидете към основна версия

292 0

Четири мащабни изложби „завладяват” Музея на хумора и сатирата в Карикатурен салон 2024

  • музея на хумора и сатирата-
  • карикатурен салон-
  • изложби

Изложбите могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.

На 24 октомври предстои представянето на изложбите от Карикатурен салон 2024 - те са четири и са разположени на втория и четвърти музеен етаж.

Откриването ще започне в 17:30 часа в зала 7 със самостоятелната изложба „Парченца време” на проф. Анри Кулев. На 4 април тази година той бе удостоен със специалната награда на музея в Националната изложба на карикатурата, включваща плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, както и право на самостоятелна изложба, тематиката на която е в тон с поредните избори за парламент.

В зала „Стефан Фъртунов” ще бъдат представени три изложби със селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата, 13-тия Международен конкурс за карикатура „Маслината”, Кирения, Кипър и Първия международен конкурс „Вода, река, хора” в Русе.

На откриването ще присъстват проф. Анри Кулев, Зия Сенсер - член на Общинския съвет на Кирения и председател на Комисията по култура и изкуство, Зафер Туткулу - член на борда на Асоциацията на кипърските турски карикатуристи и член на Организационния комитет на конкурса „Маслината”, Валери Александров – председател на секция „Карикатура” при СБХ, Ивайло Цветков – носител на наградата „Златен Езоп” от последното Габровско биенале.

Изложбите могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.

Парченца време - самостоятелната изложба на проф. Анри Кулев

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Член е на журита на много международни фестивали, сред които тези в Анси, Хирошима, Санкт Петербург, Варна. Сценограф и режисьор на театрални постановки. Има над 15 самостоятелни изложби – графика, анимационни ескизи и живопис в Анси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна и др. След изложбата му в Музея за модерно изкуство МоМА в Ню Йорк през 1980 г. анимациите „Гарсониера“ и „Неделя“ влизат в колекцията на музея. Носител е на близо 30 национални и международни награди за филмите си.

Публикува рисунки, карикатури и комикси във вестници и списания от 1964 година до днес. Анри Кулев режисира повече от 70 анимационни, документални и игрални филми. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов - Ибряма, Самир Куртов, за Алжир. Сред известните филми на Кулев са и комедията „Врабците през октомври” по сценарий на Станислав Стратиев, анимацията „Парцалът”, филмите „Цахес”, „Госпожа Динозавър”, „Бащата на яйцето”, „Смъртта на заека”.

49. Национална изложба на карикатурата

В/през последните години, в отброяването на поредността си, Националната изложба на карикатурата е в непрекъснато състезание с Народното събрание - при откриването ѝ на 4 април в СБХ на „Шипка” 6, София, те бяха в паритет - 49 на 49. Сега резултатът е 49 на почти 51. Вероятно това е отражение на по-високата степен на задълбоченост и отговорност, с която карикатуристите се отнасят към делата си. Затова и политиката силно присъства както по стените на залите на Съюза на българските художници, така и в Музея на хумора и сатирата.

Тазгодишният салон представя произведения от 27 автори с близо 90 карикатури. Освен с живите легенди Любомир Михайлов, Ивайло Цветков, Валентин Георгиев, Майя Чолакова, проф. Анри Кулев, Алла и Чавдар Георгиеви, Маргарита Янчева, Диляна Николова, Цочо Пеев, Ириен Трендафилов и др., ще се запознаете и с нови лица, като: Александър Симов, Евгени Начев, Луиза Хамел, Марио Иванов, Силвия Ганчева и др.

13-ти Международен конкурс за карикатура, Кирения, Кипър

Конкурсът за карикатури Маслината е създаден през 2007 от Асоциацията на кипърските турски карикатуристи. Преди 23 години в община Кирения в Кипър започва да се провежда Фестивал на маслината, целящ да защити маслиновото дърво и продуктите от него, произвеждани на местна почва от хиляди години.

Лошо планираната урбанизация и стоманобетонното строителство, които започват през 80-те години на миналия век, довеждат до упадък на маслиновото дърво - важен местен продукт. В резултат на погрешни планове за зониране къщи се строят в райони, където преди са се произвеждали маслини. Кипърската турска общност, която традиционно изнася зехтин, сега внася маслини и зехтин от чужбина поради неадекватна политика. За да привлече вниманието към тези проблеми, се ражда карикатурният конкурс Маслината, който има за цел да критикува противоречията и лошите политики по отношение на производството на маслини по начин, разбираем за широката публика.

През 2024 година за първи път основно изискване към творбите, които участват в конкурса, е да бъдат линейни и в черно-бели цветове.

В изложбата са представени наградените творби, както и селекция от останалите карикатури, представени в салона в Кирения.

Вода, река, хора

През 2024 година, по повод 30 години от подписването на Конвенцията за опазване на река Дунав и 20 години празнуване на Деня на река Дунав, Община Русе, ОП Русе арт и секция Карикатура на СБХ организират конкурса Вода, река, хора.

В надпреварата участваха над 150 творци от 49 държави.

В Карикатурен салон 2024 е първото гостуване на наградените и други избрани творби от конкурса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини