Отидете към основна версия

1 250 0

129 млн. лв. повече за Здравната каса през 2016 г.

  • повече-
  • здравната каса-
  • закона-
  • бюджет-
  • нзок

НС прие на първо четене Закона за бюджет на НЗОК

Народното събрание прие на първо четене Закона за бюджет на НЗОК за 2016 г. Той предвижда 129 млн. лв. нетно увеличение на парите за Здравната каса за догодина. „За“ законопроекта гласуваха 117 народи представители,от тях „против“ гласуваха 45 и „въздържали се“ – 15.

Целта на бюджета е в рамките на предвидените финансови ресурси да се запази постигнатото равнище на здравноосигурителни услуги в страната. Предвидени са общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв.

С малко над 3,2 милиарда лева ще разполага НЗОК през следващата година, а бюджетът й е планиран да бъде балансиран, т.е. да завърши без дефицит, за разлика от последните няколко години, включително и 2015-а. Държавата дава повече пари за здравеопазване, увери здравният министър Петър Москов. Това се дължи на по-голямата събираемост на здравните вноски и на по-голямата субсидия от държавния бюджет.

Около 42 милиона лева идват от повишението на ангажимента на държавата, което е част от постепенния ангажимент. Какво означава коректност на държавата, при положение че тя не харчи някакви собствени пари, които има, а парите на данъкоплатците. Т.е. ние увеличаваме разхода от парите на данъкоплатците с 5% всяка година за здравеопазване. Това е едно, по същество, скрито увеличение на здравната вноска, каза още Москов. По думите му за 2015-а година дупката в хазната на Здравната каса ще бъде около 35 милиона лева, което няма да е за сметка на увеличението на парите за догодина. От опозицията определиха това като невъзможно.

При дебатите по финансовата рамка за следващата година от опозицията определиха бюджета на Касата като бутафорен. Това е първият от трите бюджетни закона, които ще бъдат разгледани тази седмица в пленарната зала.

По време на дебата депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих каза, че монополът на НЗОК е проблемът, а не бюджетът. Според него трябва да има диверсификация на плащанията. Депутатът от ДПС Хасан Адемов пък посочи, че се предлага бюджет в две части, което според него е абсолютен прецедент в историята на НЗОК.

Георги Кючуков от АБВ посочи, че от партията не могат да подкрепят на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2016 г, въпреки че по думите му, бюджетът е балансиран и предвижда много неща, които от дълги години не са се случвали.

Жельо Бойчев от БСП пък заяви, че министър Москов вижда своите реформи в два закона, които са в Конституционния съд и обясни, че е гласувал против, защото липсват действия за подобряване на финансовото положение на лечебните заведения.

Друг отрицателен вот направи народният представител от ДПС Петър Чобанов, който посочи, че е гласувал против липсата на реформи в бюджета и против налагането на административно-авторитарния стил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини