Last news in Fakti

1 Декември, 2015 16:59, обновена 1 Декември, 2015 17:37 974 0

И догодина новите болници ще са отрязани от НЗОК

  • нзок-
  • болници-
  • пари-
  • лечение

Народното събрание приключи обсъждането на второ четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Заложените приходи са 3,204 милиарда лева, което е със 129 млн. лв. повече от тази година.

Против бюджета се обявиха от БСП и ДПС, които възразиха срещу по-голяма част от предлаганите текстове.

Още в началото на дебатите от опозицията разкритикуваха отчетите във финансовата рамка за здраве за следващата година. От БСП поискаха да се завишат парите за общопрактикуващите лекари с 20 милиона лева и още толкова за профилактика, като депутатът Емил Райнов поясни, че нищо от заложеното в здравната реформа не е залегнало в бюджета на НЗОК и че няма повече пари за извънболнична помощ, профилактика и за стоматологична помощ.

Какво пречи да завишим парите за изследвания, за да могат тези неща да се правят в извънболничната помощ? Когато говорим за стоматологичната помощ, нима никой от нас не знае, че 97% от децата до седемгодишна възраст имат по четири кариеса, между 22 и 24 години всеки българин има минимум по минус два постоянни зъба, посочи Емил райнов.

От ДПС също не видяха здравна реформа в новия бюджет, а депутатът Хасан Адемов обърна внимание, че остават недофинансирани много здравни сектори.

Управляващото мнозинство в парламента реши НЗОК да утвърждава на всяко тримесечие обемите и сумите за извънболнична първична и извънболнична специализирана медицинска помощ.

Мораториумът Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договори с новоразкрити болници или за нови дейности във вече съществуващите лечебни заведения се запазва и през следващата година.

НЗОК ще избира с кого да има договори и с кого да няма договор. На тази база РОЗК няма как да направят адекватното разпределение на обемите дейности по изпълнители, а този факт крие и голяма опасност от възникване на корупционни практики, а също от закупени недостатъчни или пък излишни обеми от дейности.

Мнозинството в парламента взе решение и директори на РЗОК, които извършват плащания в нарушение на определените стойности, да бъдат наказвани с глоба от 600 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.

Нарушенията ще се установяват с актове на длъжностни лица на НЗОК, определени със заповед на управителя на Касата, а наказателните постановления ще се издават от нейния управител, решиха окончателно депутатите.

От БСП възразиха на стойността на глобите за директорите на районните каси и поискаха завишаването им.

От партията възразиха и неприетото предложение проверките от районните каси да стават по заповед на управителя на НЗОК.

„С предложенията на управляващите се приключва въпросът с необходимостта от съществуването на Здравна каса в България. Няма нужда от нея.

Парите се събират от Агенцията за приходите, разпределянето на обемите на видовете помощ по Районни здравни каси, които могат да станат районни представителства на Министерство на здравеопазването, става административно и няма никакъв смисъл от здравна каса”.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков при обсъждането на бюджета на НЗОК за следващата година. Той допълни, че от левицата ще поработят по въпроса да внесат законопроект за отмяна на Здравната каса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА