Отидете към основна версия

2 372 4

Генетична мутация ще ви спаси от инфаркт

  • генетична мутация-
  • триглицериди-
  • инфаркт

Тя поддържа ниски нивата на триглицеридите

Новооткрита мутация, която намалява риска от сърдечен пристъп, може да помогне на изследователите да развият лекарство за предотвратяване на сърдечни атаки. Инфарктите често са следствие от неправилно хранене и липса на физически дейности.

През последните няколко години се доказа, че генетичната предразположеност също играе важна роля при определяне на степента на възможността човек да бъде покосен от сърдечен инфаркт. Онези, които не са толкова предразположени към заболяването, имат по-ниски нива на триглицериди в кръвта. Те също така намаляват значително шанса от сърдечни атаки.

В течение на 4 години учените анализирали 13000 гени от 200 000 пациенти и търсели връзката между мутациите и исхемичната болест на сърцето, което довежда до сърдечен удар. Те открили, че пациентите, които имали мутация на ген, наречен ANGPTL4, имали много по-ниска честота на инфарктите и същевременно по-ниски нива на триглицериди в кръвта. ANGPTL4 може да представи нов вариант на лечение посредством инхибирането на ензима липопротеин липаза и намаляването на нивата на триглицеридите и риска от сърдечен пристъп.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини