Нов хибриден вид риба балон (фугу) може да приключи земния си път в чиниите на някой японски ресторант. На пръв поглед това изобщо не е изненадващо или шокиращо, докато не откриете, че тази риба може да ви убие за секунди.
Рискът от отравяне с новопоявилия се вид се повишава почти на 100%, тъй като готвачите, лицензирани да приготвят блюда от отровното морско създание, не познават неговата анатомия, много различна от тази на вече познатите видове фуги.
Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, именно заради изключително силната отрова на тези риби. Ако не бъдат приготвени правилно и отровата не бъде отстранена, една хапка от екзотичния деликатес може да ви струва живота.
Но с появата на нови представители на тези отровни риби, рискът от смърт се увеличава драстично.
За появата на новия хибриден вид, експерти обвиняват изменението на климата. То е накарало вид фугу, известен като гомафугу (Takifugu stictonotus) да започне да мигрира от обичайното си местообитание в Японското море към Тихия океан, където се е смесил с тамошния вид шосай фугу (Takifugu snyderi).
Съществуват над 100 различни вида фугу, като всеки от тях е изключително отровен заради отровата тетродотоксин, който се натрупва в кожата, перките и вътрешните им органи. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност.
И макар японското правителство да е издало ясни и точни инструкции за идентифициране на новите видове, много готвачи се отказват от рибата заради опасения за безопасността и живота на клиентите си, съобщава в. Mainichi Daily News.