Отидете към основна версия

1 305 0

Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

  • рак на гърдата-
  • онкоболни-
  • рак-
  • зехтин

Умерената употреба на зехтин понижава риска от рак на гърдата и забавя неговото развитие при вече налично заболяване, показват наблюденията на онколози от университет в Испания.

Учените предполагат, че естествените съединения с антиоксидантно действие, съдържащи се в маслиновото олио, блокират действието на раковите клетки, пише здравният портал zdrave.bg.

В същото време те отчитат факта, че прекалената употреба на зехтин, както и на останалите видове мазнини, може да доведе до натрупване на мастна тъкан в тялото с всички негативни последици от това.

Според предварителните резултати от изследванията на испанските лекари зехтинът действа положително върху клетъчните образци от ракови клетки в млечните жлези, като забавя и дори спира тяхното мутиране в агресивна форма.

Засега точният механизъм на това действие не е изяснен, което не омаловажава фактът, че по някакъв начин резултатът е безспорно налице, твърдят испанските онколози.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Световният ден за битка срещу рака

    Световният ден за борба с рака се отбелязва днес, 4 февруари, по инициатива на Световната здравна организация към ООН. Денят се отбелязва от 2000 г ...
    04.02.2012
    1 343
    0
  • Цигарите виновни за 2/3 от случаите на рак у нас

    Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето, показва справка на Националния раков регистър. Близо 262 хиляди са хората ...
    03.02.2012
    1 965
    2
  • Домати срещу рак

    Сготвените домати забавят развитието на рака на простатата и дори помагат за превенция срещу заболяването, откриха британски учени.  Положител ...
    31.01.2012
    2 468
    2