Отидете към основна версия

29 265 17

Тези 6 навика убиват сърцето ви!

  • навици-
  • сърце-
  • убиват-
  • ежедневие-
  • здраве-
  • здравословни проблеми-
  • сърдечно-съдови заболявания

Отървете се от тях колкото се може по-скоро

Снимки: shutterstock

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност сред населението в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 души 2 умират от сърдечно-съдови заболявания.

Някои ежедневни навици са особено опасни и вредни за сърцето, като доказателства за това изнасят учени и медици от цял свят.

Истината е, че ако искаме да запазим здравето на сърцето си, трябва да променим начина си на живот. Често не си даваме сметка кое и по какъв начин ни вреди. Често пъти се оказва, че нещо дребно, което сме свикнали да правим ежедневно, крие сериозен риск за здравето ни. Някои навици са особено опасни, що се отнася за правилното и безпроблемно функциониране на сърцето.

Ето някои от навиците, които повечето хора са превърнали в рутина, но лекарите определят като убийци на сърцето:

Липса на движение

Навикът да седим дълги часове зад монитора на компютъра, било то на работното място или у дома, както и излежаването пред телевизора, е фатален за сърцето, предупреждават кардиолозите. Вредата, който този ужасен навик нанася на сърцето ви, не може да бъде компенсирана с малко раздвижване след това, обясняват специалистите. Човек трябва да е активен през целия ден и да се заседява/залежава колкото се може по-малко през деня.

Когато работата ви изисква да прекарвате дълги часове в седнало положение, е препоръчително да ставате от мястото си при всеки удобен случай. Някои специалисти препоръчват да се следва правилото 45/10 или 50/10 - т.е. на всеки 45/50 минути седене пред монитора, да ставате от стола и да се раздвижете из работното помещение за около 5-10 минути.

Потискане на емоциите

В обществото не е обичайно да се демонстрира депресия, тя култивира чисто позитивно отношение към живота. Но експертите посочват: опитите да се скрият моите негативни емоции оказват лошо влияние върху състоянието на миокарда — трябва да откриете възможност да се произнесете.

Хъркане

Много хора хъркат и не обръщат внимание на това. Но това нехайство може да се окаже със сериозни последствия. Хъркането може да бъде симптом на обструктивна сънна апнея, нарушение, което се характеризира със спиране на дишането.

Лоша хигиена на устната кухина

Надали има някой, който да не мие зъбите си поне веднъж на ден. Това обаче, не винаги е напълно достатъчно. специалисти препоръчват да се използва зъбен конец. Редица научни проучвания показват, че ако не почиствате пространството между зъбите си, в тези области ще се натрупват бактерии, които могат да достигнат до вътрешни органи. Това от своя страна води до възпаления, които могат да повлияят сериозно на здравето ви.

Недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци

Проучвания показват, че хората, които консумират поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, имат с 20% по-малък шанс да развият сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Употреба на алкохол и тютюневи изделия

Този факт е известен на всички, но все пак лекарите напомнят, че правилото при употребата на алкохол е: мъжете да не пият по повече от две чаши вино на ден, а жените — повече от една чаша. По отношение на тютюнопушенето, лекарите твърдят, че пушенето на кутия цигари на ден увеличава риска от миокарден инфаркт поне 5 пъти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини