Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 15:15 31 287 32

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

  • сърце-
  • храни-
  • здраве-
  • нездравословно-
  • вредни-
  • опасно

Лошата и нездравословна храна, наред с обездвижването и стресът, са сред най-жестоките убийци на този жизненоважен орган

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА) - 1
Снимки: Shutterstock

Сърцето е сред най-важните органи в нашето тяло. То транспортира хранителни вещества и кислород до всяка негова клетка, осигурявайки нейните жизнени функции. Ето защо е от огромно значение да го пазим и поддържаме в добра форма.

Това се постига с няколко прости, но важни стъпки, сред които са активният начин на живот и здравословното хранене.

Вижте кои 4 продукта вредят най-много на сърцето и бавно го убиват:

1. Захар

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

Тя води до повишаване на налягането, наранявания на кръвоносните съдове, допринася за образуването на кръвни съсиреци. Предизвиква липса на тиамин, който причинява дистрофия на сърдечния мускул.

Увеличава натрупването на екстра васкуларна течност, чийто излишък води до спиране на сърцето. Повишава холестерола и телесното тегло, като по този начин влошава кръвообращението и увеличава натоварването на сърцето.

Намалете приема на захар или я заменете с по-здравословни алтернативи.

Ето някои продукти, които са сладки, но не вредят на сърцето ви:

- Пресни плодове: грозде, ягоди, череши. Съдържат голямо количество фибри. Това намалява отрицателните ефекти на глюкозата върху организма;

- Сушени плодове: сушени кайсии, стафиди. Те почистват кръвта и кръвоносните съдове от холестерола, намаляват риска от сърдечен удар;

- Черен шоколад. Поради съдържанието на епикатехин се подобрява състоянието на вътрешната повърхност на съдовете. Той също така намалява кръвното налягане и повишава инсулиновата чувствителност;

2. Месо, мазни и пържени храни

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

Развива затлъстяването, повишава нивото на холестерола в кръвта, което допълнително формира тромби. Това затруднява кръвообращението и сърдечната функция.

То също така увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност с 2 пъти. Повишава кръвното налягане, влошава храносмилателния тракт, замърсява организма с токсини и шлаки. Това прави стените на съдовете хлабави.

3. Сол

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

Излишната сол в тялото причинява спазъм на сърдечния мускул, водещ до сърдечен удар.

Освен това, солта увеличава натоварването на миокарда и повишава кръвното налягане. Задържа течност в организма, което води до повишено натоварване на сърцето и кръвоносните съдове. Това прави крехки стените на кръвоносните съдове.

4. Алкохол

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)

Той увеличава съсирването на кръвта, поради което сърцето трябва да ускорява ритъма, за да премине кръвта по-бързо. Това повишава кръвното налягане и увеличава сърдечната честота.

Алкохолът също нарушава метаболизма, прави сърдечните тъкани отпуснати, което увеличава риска от атеросклероза.

Други вредни продукти са: маргаринът; сладоледът; купешките сосове, кетчупът и майонезата; чипсът; газираните напитки.

4 продукта, които убиват сърцето ви (ИНФОГРАФИКА)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар

    79 4 Отговор
    Дозата прави отровата
  • 2 живко

    136 9 Отговор
    Е как пьк все най-хубавите и вкусни неща са вредни? Дядо ядеше и пиеше от всичко което е изредено в статията-умря на 88 години при нещастен случай.Явно тогава храните са били други-качествени....На масата не сядаше без месо-а ако нямаше месо си режеше сланина.И винаги казваше така-яж каквото ти се яде-но според сезона-какви са тези домати на Нова Година...И друго-яж това което се ражда в твоя район-какви банани или портокали-това не ни е в гена--хапвай си твоето-от твоята земя и Родина.Сигурно още щеше да е жив ако не беше тази злополучна катастрофа...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 На баба ви хвърчилото!!

    70 8 Отговор
    Да започна от:Бабите ми! Едната почина на88 и е изяла толкова сол, че няма да ви се вярва! Другата ми е на 87 и яде каквото има и не се ограничава! Баща ми на70 яде, като разпран всичкооооо и пуши(не пие обаче)! Не ни обяснавайте глупости, ако е качественно яденето няма да има никакви проблеми!!
  • 5 Никой

    45 4 Отговор
    Това от алкохола не го очаквах хахахаха
  • 6 И ЧЕТИРИТЕ ФАКТОРА СА

    30 2 Отговор
    ОТЛИЧНО НАЛОЖЕНИ ОТ ДНЕШНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ.....
  • 7 Yavuz

    133 2 Отговор
    Сърцето е най чувствително към:1- лошото управление на страната ,2-липсата на правосъдие,3-не сигурното бъдеще ,4 -опитите да те убедят ,че първите три фактора не съществуват.
  • 8 явер

    11 27 Отговор
    Като започнете с бабите и дядовците си направо... Приказвате за тях сякаш не са умрели на 80,а на 150 години.И моят дядо не се лишаваше от нищо за ядене, изкара до 81 г. в перфектно здраве,изглеждаше с 10-15 г. по-млад от възрастта си,годеше без никакви бастуни,постоянно правеше нещо,не се спираше,даже още шофираше.От година и половина обаче е на легло,едвам става от него и минава 10 крачки с проходилка,страшни мъки са и всичко това е само и единствено поради това,че никога не се е ограничавал с храната,която яде.И то при положение,че се е напивал за последно,когато е бил на 22 г. и не е пил повече от 20 грама ракия на ден.

    Коментиран от #11

  • 9 Plovdiv

    20 2 Отговор
    Цитат: Публикувано във факти.бг: "Предизвиква липса на тиамин, коЙто причинява дистрофия на сърдечния мускул." --- Между "КОЙТО" и "КОЕТО" - правилното местоимение в настоящия случай - разликата е от земята до небето. Това се учи в седми клас, за сведение...
  • 10 бай Тодор

    37 3 Отговор
    Не се заблуждавайте ! Кой ,каквото му е писано !
  • 11 Хахото

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "явер":

    Ако беше мяткал по 2 ракии на ден може би още щеше да ходи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ewerest

    22 5 Отговор
    един приятел казваше:
    ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш
  • 14 Yamaha M1

    37 2 Отговор
    Яжте пийте и си носете новите дрехи!

    Коментиран от #15

  • 15 Радо

    41 3 Отговор

    До коментар #14 от "Yamaha M1":

    И ако падне нещо по-младо и по-тесничко - тва ще ни остане от тоя скапан живот!
  • 16 Taxi to

    53 2 Отговор
    Дядо ми е на 90 и не спирал да яде сол ,да пие ракия и да яде свинско Нервите и несигурността са уб ийците
  • 17 арджентата

    30 2 Отговор
    Най-много ми вреди парламента... аритмия, сърцебиене и пр.
  • 18 Ром ? Това е напитка

    35 1 Отговор
    Както се почнало от дядовци :) Моя казваше - 99% от всички болести се дължат на стрес , а останалия 1% - от венерически болести :)
  • 19 Голям Слон

    5 2 Отговор
    Не знаех, че сърцето транспортира нещо, освен кръв :-)
  • 20 КОКА

    8 5 Отговор
    МНОГО ТЪПА СТАТИЯ
  • 21 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Аз съм притеснен от мащабното разпространение на един много опасен за живите твари химикал "дихидроген монооксид". Четейки, че се ползва къде ли не, дори и в атомни централи съм потресен. Пада от небето и предизваква корозия - моля проверете за него в гугъл и сигнализирайте на всички!!!!
  • 22 Alpha_Lone_Wolf

    8 2 Отговор
    Отдеве ядох половин кило свинско и си подсладих с половин кутия вафли и сега мисля да повторя процедурата. Трудно качвам килогрими.
  • 23 гоуст

    6 1 Отговор
    Ако ще и двеста години да живея като зомбирана полугладна мумия-БЛАГОДАРЯ,НЕ !
  • 24 азазаз

    6 0 Отговор
    Единственото което може да убие сърцето е несподелената любов или нож в гърба от човек, на който си вярвал безрезервно
  • 25 Здравословен

    6 1 Отговор
    Напрежението и нервите, лошата храна ( консервантите ), заседналият начин на живот ( не-спортуването ) - това са бичовете за всеки нормален и здрав човек !

    Коментиран от #28

  • 26 От Пирдоп

    6 3 Отговор
    Човешкото тяло е така устроено , спокойно да ,, изкара" 150 - 200 г. Но тука за съжаление околната среда, стрес, отрови и други фактори ни пречат! Месото било
    вредно , вредно ама кое месо ? Това наблъскано с Хормони , овкусители консерванти и т.н! Захарта и солта били вредни ? А това са единствените природни средства срещу БОТУЛИЗМА!
  • 27 Джоджен

    2 1 Отговор
    Демек Всичко убива, ами и политиците не убиват ама какво от това, така и със храната
  • 28 Pru

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Здравословен":

    То пък спортувнето така оправя... При нас всички момчета са около тридесетте, проекто национали и всички с оперирани колена.
  • 29 Гад

    0 0 Отговор
    Аз съм умрял значи, прекалявам и с четирите!
  • 30 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Нищо прекалено - така са казали древните умници. Бай Кънчо - о.з старшината - от с. Енина, Казанлъшко / надзирателят при строежа на Бузлуджанската чиния / мажеше само чисто краве масло и пчелен мед ... и се заканваше да живее най-малко до сто-годишна възраст. Горкият ! На другата година взе ,че умря ....!?
  • 31 незнайко

    0 0 Отговор
    Спираме да ядем и пием и всичко си идва на мястото !!! МАКДОНАЛЦ ще фалита !!!
  • 32 тъпчо

    0 0 Отговор
    " Предизвиква липса на тиамин, който причинява дистрофия на сърдечния мускул." ??!!