Отидете към основна версия

8 937 3

Д-р Любомир Спасов: Болница „Лозенец“ е водеща в трансплантациите

  • лозенец-
  • трансплантации-
  • деца-
  • д-р любомир спасов
Снимка: БГНЕС

На общо 22 деца е направена чернодробна трансплантация от 2004 година досега.

Това съобщи на нарочна пресконференция директорът на Университетска болница "Лозенец" доц. д-р Любомир Спасов.

Той поясни, че тези деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация.

Донорството е изключително сложен процес. 68 живи донори са били изследвани в болницата, от тях много малко са били подходящи, разкри д-р Спасов.

Той уточни, че болницата разполага с висококвалифициран екип от специалисти, които редовно специализират в чужбина.

В болницата са трансплантирани 25 деца и 80% е успеваемостта. Това е над средната европейска успеваемост. Болница "Лозенец" отговаря на всички изисквания за извършване на трансплантации както с наличната материална база, така и с човешки потенциал, с който разполага. Това заяви д-р Любомир Спасов.

„През 2002 година започнахме да се подготвяме да извършваме трансплантация.

С професора, извършил първата чернодробна трансплантация в света през 1963 година разговаряхме и започнахме да се подготвяме за чернодробни трансплантации.

Първата ни трансплантация извършихме през 2004 година в Университетската болница в Есен, Германия. В края на същата година извършихме и чернодробна трансплантация в България - на 7-месечно момиченце от жив донор - неговия баща, която беше успешна, разказа доц. Спасов.

Той не скри радостта си, че миналата година Памела Пекова е тръгнала на училище в 1 клас.

Само три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор, едното дете е починало. През 2010 година Асен е получил черен дроб от трупен донор, но поради предаден сепсис, умира след интервенцията.

Спасов заяви, че всички трансплантации са били извършени легитимно и в съответствие с изискванията на Наредба №6, която урежда правилата за тях. През 2004 г болницата е получила удостоверение от Изпълнителната агенция по трансплантации, което всяка година е било подновявано.

В отговор на критиките, че той самият няма специалност "детска хирургия", той каза, че наредбата не го изисква, а лекарят просто трябва да бъде хирург. Спасов показа и дипломите си по обща и кардиохирургия.

Директорът увери, че болницата спазва и изискването на наредбата да извършва най-малко по 10 сложни чернодробни операции годишно, за да поддържа лиценза си.

Директорът на болницата уточни, че чернодробни трансплантации се извършват от 2004 г. и до днес са трансплантирани 89 души. От тях 64-ма са спасени.

Един от упреците на пациентите е, че през 2010 - 2011 г. броят на детските трансплантации е по-малък. Спасов отвърна, че част от операциите са на възрастни хора и минималното изискване е постигнато. И допълни, че стандартът за трансплантациите е въведен през 2010 г. и все още се синхронизира с лекарската практика.

През 2011 г. в болницата са извършени 214 сърдечни операции, над 300 в областта на общата хирургия и поне 10 чернодробни трансплантации.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини