Last news in Fakti

6 Март, 2012 12:11 970 0

Трансплантациите в „Лозенец“ не са спирани

  • болница "лозенец"-
  • трансплантации-
  • лиценз

Трансплантациите в болница „Лозенец” не са спирали – това беше само препоръка на Изпълнителната агенция по трансплантации. Това заяви пред бТВ директорът на лечебното заведение проф. д-р Любомир Спасов.

Миналата седмица пациентска организация съобщи, че болница „Лозенец” не отговаря на изискванията на нормативната уредба да извършва трансплантации и не разполага с квалифицирани за тази цел лекари.

„Твърдя, че д-р Спасов има квалификация за кардиолог и затова няма право да прави чернодробни трансплантации на деца. Твърдя също така, че от 2008-а до 2011 г. в болницата са били извършени 10 трансплантации на деца, 5 от които са починали и 2 са били ретрансплантирани. Болницата не разполага с отделение за детска хирургия, няма нито един детски хирург, като цяло няма квалифицирани хирурзи и необходимия опит, който законът изисква”, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му срещу т. нар. правителствена болница в момента се водят две дела и има 5 сигнала в прокуратурата.

д-р Любомир Спасов отхръвли обвиненията. Той подчерта, че управляваното от него лечебно заведение има всички необходими документи и разрешителни да извършва трансплантации, включително и на деца, така че този вид операции са легални. Хирургът обясни, че въпреки кардиологичната си специалност, той има богат опит с операциите в коремно-гръдната област, така че е достатъчно квалифициран.

Д-р Спасов напълно отхвърли информацията на родители за 70 на сто смъртност при трансплантациите от 2008-а насам. Според него в болницата досега са били направени 24 трансплантации на деца и успеваемостта е 71%.

„В това число естествено влизат и случаите на ретрансплантиране. По принцип никога замяната на един орган с друг не значи пълно излекуване. Индивидуално е, понякога след години се налага ретрансплантация. Всички трансплантации на черен дроб в болницата съм правил аз, а бъбречните са в екип с уролог”, обясни още лекарят.

От своя страна, доц. д-р Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, обясни, че действително не е имало реално спиране на трансплантациите в „Лозенец”. Агенцията била издала само препоръка, въз основа на това, че наскоро бил напуснал инвазивен хирург и така необходимият брой специалисти бил по-малък.

„Така препоръчахме временно спиране на трансплантациите, докато болницата намери хирург. Законовият срок за изпълнение на препоръката е два месеца”, заяви Кирилов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА