Отидете към основна версия

15 302 6

Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди?

  • чесън-
  • здраве-
  • полезен-
  • вреден-
  • имуностимулант-
  • антиоксидант-
  • вируси-
  • грип
Снимки: shutterstock

Дойде това време, в което грипните вируси все по-често успяват да ни повалят. Сезонът на настинките и грипа вече се приближава към своя пик и е добре да вземем мерки, преди да сме станали поредната жертва на вирусите, които ги причиняват.

През последните години все повече хора се доверяват на народната медицина и даровете на природата, вместо да посегнат към изкуствените имуностимуланти и хапчета от аптеката.

Едно от най-добрите средства за защита е добре познатият ни чесън.

Неслучайно го наричат природният антибиотик. Той съдържа активни вещества, които подобряват здравословното състояние и регулират важни процеси в тялото.

Чесънът има изключително богато съдържание на етерични масла, витамини, антиоксиданти и минерали. Ето защо е силно препоръчително да го включите в ежедневната си диета.

Въпреки неизброимите ползи, които осигурява на организма ни, трябва да знаем, че консумацията му крие и редица рискове, които си струва да запомним.

Чесънът не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, особено ако се касае за възпалителен процес в острия стадий. Чесън също не се препоръчва за холецистит, панкреатит, хронични бъбречни и чернодробни заболявания. Не яжте чесън, ако имате остри проблеми със стомашно-чревния тракт, като отравяне. Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хипертоници.

Има още един важен детайл — етеричните масла от чесъна са доста силни. Ето защо, този продукт трябва да се използва с повишено внимание при някои заболявания на кожата, очите и повишена склонност към алергии.

Както всеки продукт, чесънът не трябва да се яде неконтролируемо. За да поддържате имунитет и да се отървете от вируси и да помагате на сърдечно-съдовата система, имате нужда само от 1-2 скилидки дневно. Необходимо е да се използва пресен.

В допълнение, можете да използвате чесън за инхалации. Разрежете една-две скилидки, поставете ги в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания. Също така, тази опция е добра, ако се страхувате да ядете чесън поради миризмата му. Можете да използвате запечатан буркан, който ще държи етеричните масла в него и след това можете да ги вдишате, когато прецените, че е удобно.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини