10 Октомври, 2018 15:54 15 282 6

Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди?

  • чесън-
  • здраве-
  • полезен-
  • вреден-
  • имуностимулант-
  • антиоксидант-
  • вируси-
  • грип
Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди? - 1
Снимки: shutterstock

Дойде това време, в което грипните вируси все по-често успяват да ни повалят. Сезонът на настинките и грипа вече се приближава към своя пик и е добре да вземем мерки, преди да сме станали поредната жертва на вирусите, които ги причиняват.

През последните години все повече хора се доверяват на народната медицина и даровете на природата, вместо да посегнат към изкуствените имуностимуланти и хапчета от аптеката.

Едно от най-добрите средства за защита е добре познатият ни чесън.

Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди?
Снимки: shutterstock

Неслучайно го наричат природният антибиотик. Той съдържа активни вещества, които подобряват здравословното състояние и регулират важни процеси в тялото.

Чесънът има изключително богато съдържание на етерични масла, витамини, антиоксиданти и минерали. Ето защо е силно препоръчително да го включите в ежедневната си диета.

Въпреки неизброимите ползи, които осигурява на организма ни, трябва да знаем, че консумацията му крие и редица рискове, които си струва да запомним.

Чесънът не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, особено ако се касае за възпалителен процес в острия стадий. Чесън също не се препоръчва за холецистит, панкреатит, хронични бъбречни и чернодробни заболявания. Не яжте чесън, ако имате остри проблеми със стомашно-чревния тракт, като отравяне. Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хипертоници.

Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди?
Снимки: shutterstock

Има още един важен детайл — етеричните масла от чесъна са доста силни. Ето защо, този продукт трябва да се използва с повишено внимание при някои заболявания на кожата, очите и повишена склонност към алергии.

Както всеки продукт, чесънът не трябва да се яде неконтролируемо. За да поддържате имунитет и да се отървете от вируси и да помагате на сърдечно-съдовата система, имате нужда само от 1-2 скилидки дневно. Необходимо е да се използва пресен.

В допълнение, можете да използвате чесън за инхалации. Разрежете една-две скилидки, поставете ги в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания. Също така, тази опция е добра, ако се страхувате да ядете чесън поради миризмата му. Можете да използвате запечатан буркан, който ще държи етеричните масла в него и след това можете да ги вдишате, когато прецените, че е удобно.

Чесънът: Кога е полезен и кога може да навреди?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шоп

    23 1 Отговор
    Я като се намуам с глава чесон и веднага ми праат место у градскио.
  • 2 Радо

    10 3 Отговор
    Аз може и да не съм прав, но сърмите без чесън не ги одобрявам.
  • 3 пак копирате без да четете

    27 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хипертоници.

    Ако чесънът намалява кръвното налягане, той е полезен именно за хирептоници. (Хипертония - високо налягане, за разлика от хипотония - ниско налягане)

    Коментиран от #4

  • 4 Но подозирам

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "пак копирате без да четете":

    че и да четете, не разбирате какво превеждате или прекопирате. Как може хора с толкова ниско ниво на грамотност да работят в информационни медии. Реторичен въпрос.
  • 5 vasik atanasova

    5 8 Отговор
    бай ганьо може ли без да мирише на чесън

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "vasik atanasova":

    Чесънът се и в кухните на Франция и Италия. Сигурно и те са ,, Бай Ганьо".