Отидете към основна версия

4 921 6

7 храни, които са по-полезни с кората

  • храни-
  • полезни-
  • здраве-
  • съвети-
  • кора-
  • обелка-
  • зеленчуци-
  • плодове-
  • полезни свойства

Някои плодове и зеленчуци съдържат най-много полезни вещества в корите и обелките си

Снимки: Shutterstock

Много често губим най-полезното от плодовете и зеленчуците, които консумираме, защото отстраняваме частите, в които са събрани най-много витамини и минерали. Кората не е единствената здравословна част от плодовете и зеленчуците, която изхвърляме. Стъблата и сърцевината, в която са скрити семената на растенията, често съдържат много повече хранителни вещества от частта, която сме свикнали да изяждаме.

От кората на плодовете и зеленчуците получаваме най-много енергия, защото тя е изложена на пряка слънчева светлина. В нея има високо съдържание на фибри, както и повече хранителни вещества.

Повечето хора смятат, че всички плодове и зеленчуци трябва да се белят, преди да се консумират. Но дори лимоновите и портокаловите кори могат да се използват както за подправка, така и като лечебно средство.

Вижте кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората и следващият път ги измийте хубаво, вместо га ги белите.

Ябълки

В кората на ябълките се съдържа голямо количество пектин — фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар. Те притежават противовъзпалителни свойства, предпазват от висок холестерол, подпомагат производството на колаген.

Круши

Кората на крушата съдържа витамин С. Тя е богата на разтворими фибри, които я правят предпочитана храна. Тя помага също за предотвратяването на рака на дебелото черво.

Грозде

В семената и ципата му се съдържат флавоноиди, антоцианинови пигменти и ресвератрол. Те защитават кръвоносните капиляри и здравето на сърдечно-съдовата система, богати са на голямо количество антиоксиданти.

Банани

Кората на банана е богата на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини. Тя притежава също антибиотични, противогъбични и ензимни свойства.

Краставици

В кората на краставицата има голямо количество фибри и антиоксиданти, както и голямо количество витамин К. Почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината съдържа основно вода.

Моркови

Антиоксидантите, които ни осигурява този зеленчук, се намират именно в обелката му или поне в по-голямата част от нея. Морковите са богати на полиацетилени — химично съединение, което в момента се изследва заради потенциала си да убива ракови клетки. А полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука.

Патладжани

Патладжанът, наричан още син домат, има високо съдържание на хлорогенна киселина — един от най-мощните антиоксиданти, произведени в тъканите на растенията. Кората му съдържа веществото, наречено насунин, което предпазва от оксидативен стрес. Освен това, благодарение на насунина, патладжанът помага за понижаване на вредния холестерол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини