Отидете към основна версия

5 593 6

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"

  • ядки-
  • здраве-
  • мозък-
  • хранене-
  • полезно-
  • изследване-
  • полезни вещества

Те са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които влияят добре на много функции и процеси в човешкото тяло

Снимки: shutterstock

Отдавна е известно, че ядките са сред храните, които мозъкът ни предпочита. Те съдържат белтъчини, много фибри и добри мазнини, които действат като бърза енергийна инжекция и стимулират мозъка да работи по-добре и по-дълго. Освен това в ядките се съдържат големи количества витамин Е, който е ключов за способността ни да обработваме информация.

Сега, група австралийски учени не само потвърждават благотворното влияние на ядките за мозъка, но също така установяват, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането му с до 60 % и то при по-възрастни хора.

Това е лесен начин да бъде забавено естественото отслабване на когнитивните способности, уверява ръководителят на изследването д-р Минг Ли.

"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора", казва още д-р Ли, цитирана от британският вестник Mirror.


Причината за появата на този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.

"Ядките са известни с високото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве", обяснява д-р Ли.

Екипът от учени е проследил какъв ефект е оказала редовната консумация на ядки върху 4822 доброволци на възраст над 55 години.

Резултатите показали, че мозъкът на онези, които редовно приемали по повече от 10 гр. ядки на ден, е в много по-добра форма, отколкото на останалите. Те разсъждавали и мислели по-добре, съобразявали по-бързо, а паметта им е станала по-силна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Алкохолът забавя развитието на...

    Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че консумацията на алкохол в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на ...
    05.04.2019
    16 296
    15