ФАКТИ.БГ

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"

Те са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които влияят добре на много функции и процеси в човешкото тяло

Публикувана: 2 Април, 2019 15:47
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4671
Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Отдавна е известно, че ядките са сред храните, които мозъкът ни предпочита. Те съдържат белтъчини, много фибри и добри мазнини, които действат като бърза енергийна инжекция и стимулират мозъка да работи по-добре и по-дълго. Освен това в ядките се съдържат големи количества витамин Е, който е ключов за способността ни да обработваме информация.

Сега, група австралийски учени не само потвърждават благотворното влияние на ядките за мозъка, но също така установяват, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането му с до 60 % и то при по-възрастни хора.

Това е лесен начин да бъде забавено естественото отслабване на когнитивните способности, уверява ръководителят на изследването д-р Минг Ли.

"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора", казва още д-р Ли, цитирана от британският вестник Mirror.

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"


Причината за появата на този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.

"Ядките са известни с високото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве", обяснява д-р Ли.

Екипът от учени е проследил какъв ефект е оказала редовната консумация на ядки върху 4822 доброволци на възраст над 55 години.

Резултатите показали, че мозъкът на онези, които редовно приемали по повече от 10 гр. ядки на ден, е в много по-добра форма, отколкото на останалите. Те разсъждавали и мислели по-добре, съобразявали по-бързо, а паметта им е станала по-силна.

Австралия

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Радо
1 Отговор
Аз ядките много ги уважавам...с Червено Джони много харча....и ми се отразяват много добре на мозъка забелязвам!!!!

Оценка:
-2 +7

Лорчето
2 Отговор
Ясна е работата, аз се чудех защо така.... започвам всеки ден консумация, но са много скъпи, не стават за моя джоб.... пак артисвам.......!!!

Оценка:
-2 +9

Дон Тони
3 Отговор
МОЗЪКЪТ АКО НЕ СЕ "ПАНИРА" ОТ ЦИГАРИТЕ СИ РАБОТИ ПРЕКРАСНО, ЗНАЕ КОГА Е УМОРЕН И КОГА МОЖЕ ДА БЪДЕ АКТИВЕН, ПУШАЧА НЕ ЗНАЕ ДА ПОЧИВА, ТОЙ КОГАТО Е УМОРЕН ПАЛИ ЦИГАРА, ВМЕСТО ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ И РЕЛАКСИРАЩИ ДЕЙНОСТИ, ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ И ТН.

Оценка:
-1 +8

гост
4 Отговор
Ядките, с изключение на местните у нас, са пълни с химикали и отрови, така че може да ти докарат по-скоро канцерогенен шок отколкото да ти повишат когнитивната дейност. Освен това са с много наситени мазнини, които ако не изразходвате ще натрупате в неподвижната задна част, седейки, мислейки, интеликтуалствувайки.

Оценка:
-5 +6

арджентата
5 Отговор
Така е! Ламите в Тибет консумират основно ядки... Бих добавила като важни сусама , лененото семе / особено при стомашно-чревни проблеми/ и чиа-та.. Най-великият лечител е природата - има лек за всичко, без " негативна реакция "...

Оценка:
-0 +6

Ядките на кака
6 Отговор
Най полезни

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5