Отидете към основна версия

7 343 20

116-годишна японка: Пийте кафе, яжте шоколад и ...

  • кейн танаки-
  • дълголетие-
  • гинес

Вижте какво е помогнало на жената да се превърне в най-възрастния човек на планетата

През март 2019 година Книгата на рекордите на Гинес официално потвърди факта, че Кейн Танаки от Фукуока (Япония) е най-старият човек на планетата - в момента жената е на 116 години.

Въпреки сериозната си възраст и наличието на някои здравословни проблеми, Кейн казва, че е много щастлива и се опитва да се наслади на всеки момент от дългия си живот, пише jenata.blitz.bg. Тя любезно споделя тайните на дълголетието си, някои от тях изглеждат доста необичайни.

Кейн Танаки е родена на 2 януари 1903 г. в голямо семейство, в което има седем деца. Заслужава да се отбележи, че любовта към децата е наследена и от нея, тъй като, след като се жени за Хидео Танаки, тя сама става майка на пет деца. Запознава се с бъдещия си съпруг за първи път в деня на сватбата им. Семейството на Хидео се занимава с производството и продажбата на лепкав ориз, нудълс и традиционни японски сладкиши. През 1937 г. съпругът ѝ е призован на военна служба и тя остава сама. Това я провокира да се впусне в собствен бизнес. Освен това тя се грижи за децата, както и за майка си.

През 1943 г. най-големият ѝ син Танака, подобно на баща си, бил призован за военна служба, където американците го заловили. През 1947 г. той се връща вкъщи, но баща му загива на фронта. До 63-годишна възраст Кейн успешно поддържа семейния бизнес и дори работи в магазинчето им. И така, какво е помогнало на Кейн да живее толкова дълъг живот?

Събужда се рано - денят ѝ започва в 6 часа сутринта. Заслужава да се отбележи, че учени от цял свят твърдят, че здравословният сън е ключът към дълголетието.

Столетницата отбелязва, че трябва постоянно да тренирате мозъка си. Една от най-любимите дейности на жената е четенето на книги и изучаването на точните науки, по-специално математиката.

Според Кейн друг ключ към дълголетието е приятната комуникация с приятели и семейството. Освен това обича да играе различни настолни игри.

Кейн Танаки признава, че през целия си живот си е позволявала да яде много шоколад и да пие големи количества кафе, въпреки факта, че учени от всички страни говорят за вредата, която сладкото и кафето нанасят на здравето.

Важно е да се разбере, че Кейн, въпреки че яде много сладкиши, иначе поддържа здравословна диета. Най-вероятно това, заедно с другите фактори, е помогнало на жената да се превърне в най-възрастния човек на планетата.

На церемонията по фиксиране на световния рекорд на Гинес на жената била подарена голяма кутия шоколадови бонбони, която тя веднага започнала да яде съдържанието с апетит. На Кейн ѝ бил зададен въпрос за това колко планира да изяде, а тя отговорила: „Сто!”.

116-годишната японка също отбелязва, че дължи дълголетието си на голямото си семейство, което е създала. Освен това жената изтъква, че може би най-важната тайна на един дълъг живот е безсмъртната надежда, която тя не е загубила, без значение от трудностите, през които е преминал животът ѝ.

В едно от интервютата ѝ, което е дала, когато е била на 113 години, Кейн Танаки споделя: „Тъй като съм отишла твърде далеч, нямам друг избор, освен да опитам да продължа напред. Ще направя всичко възможно!”.

Танаки заявява, че планира да доживее до 120 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини