13 Април, 2019 15:23 7 299 20

116-годишна японка: Пийте кафе, яжте шоколад и ...

  • кейн танаки-
  • дълголетие-
  • гинес

Вижте какво е помогнало на жената да се превърне в най-възрастния човек на планетата

През март 2019 година Книгата на рекордите на Гинес официално потвърди факта, че Кейн Танаки от Фукуока (Япония) е най-старият човек на планетата - в момента жената е на 116 години.

Въпреки сериозната си възраст и наличието на някои здравословни проблеми, Кейн казва, че е много щастлива и се опитва да се наслади на всеки момент от дългия си живот, пише jenata.blitz.bg. Тя любезно споделя тайните на дълголетието си, някои от тях изглеждат доста необичайни.

Кейн Танаки е родена на 2 януари 1903 г. в голямо семейство, в което има седем деца. Заслужава да се отбележи, че любовта към децата е наследена и от нея, тъй като, след като се жени за Хидео Танаки, тя сама става майка на пет деца. Запознава се с бъдещия си съпруг за първи път в деня на сватбата им. Семейството на Хидео се занимава с производството и продажбата на лепкав ориз, нудълс и традиционни японски сладкиши. През 1937 г. съпругът ѝ е призован на военна служба и тя остава сама. Това я провокира да се впусне в собствен бизнес. Освен това тя се грижи за децата, както и за майка си.

През 1943 г. най-големият ѝ син Танака, подобно на баща си, бил призован за военна служба, където американците го заловили. През 1947 г. той се връща вкъщи, но баща му загива на фронта. До 63-годишна възраст Кейн успешно поддържа семейния бизнес и дори работи в магазинчето им. И така, какво е помогнало на Кейн да живее толкова дълъг живот?

Събужда се рано - денят ѝ започва в 6 часа сутринта. Заслужава да се отбележи, че учени от цял свят твърдят, че здравословният сън е ключът към дълголетието.

Столетницата отбелязва, че трябва постоянно да тренирате мозъка си. Една от най-любимите дейности на жената е четенето на книги и изучаването на точните науки, по-специално математиката.

Според Кейн друг ключ към дълголетието е приятната комуникация с приятели и семейството. Освен това обича да играе различни настолни игри.

Кейн Танаки признава, че през целия си живот си е позволявала да яде много шоколад и да пие големи количества кафе, въпреки факта, че учени от всички страни говорят за вредата, която сладкото и кафето нанасят на здравето.

Важно е да се разбере, че Кейн, въпреки че яде много сладкиши, иначе поддържа здравословна диета. Най-вероятно това, заедно с другите фактори, е помогнало на жената да се превърне в най-възрастния човек на планетата.

На церемонията по фиксиране на световния рекорд на Гинес на жената била подарена голяма кутия шоколадови бонбони, която тя веднага започнала да яде съдържанието с апетит. На Кейн ѝ бил зададен въпрос за това колко планира да изяде, а тя отговорила: „Сто!”.

116-годишната японка също отбелязва, че дължи дълголетието си на голямото си семейство, което е създала. Освен това жената изтъква, че може би най-важната тайна на един дълъг живот е безсмъртната надежда, която тя не е загубила, без значение от трудностите, през които е преминал животът ѝ.

В едно от интервютата ѝ, което е дала, когато е била на 113 години, Кейн Танаки споделя: „Тъй като съм отишла твърде далеч, нямам друг избор, освен да опитам да продължа напред. Ще направя всичко възможно!”.

Танаки заявява, че планира да доживее до 120 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крос крос

    49 2 Отговор
    Да е живо и здраво бабето още години.То май и ние имаме столетници из Балкана на пук и на НЗОК и на здравеопазване, и на политици.Живеят си на чист въздух изхранват се как могат, доктор я дойде я не, един път в месеца през пет села някъде и ток няма по малките махали и те така.

    Коментиран от #12

  • 2 Госあ

    27 0 Отговор
    Здрав дух, здраво тяло. Трябва да се живее просто и разумно. Независимо колко дълго.
  • 3 Да попитам

    22 2 Отговор
    В Япония имаше ли комунизъм и "мирен преход" ?

    Коментиран от #8

  • 4 Meganoob BG

    11 4 Отговор
    Абе тя на жената хубаво и се живей, ама техният финансов министър им казал "Побързайте да умирате!" на възрастните в Япония. Брех, имаше още един министър който каза нещо подобно за пенсионерите си не мога се сетя хич... - ШШШ! С инициали ББ е :D
  • 5 Лъже

    14 6 Отговор
    Рецептата на кака и Лили Иванова е вода и мед на гладно и не на последно място млад ятаган.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За оня

    4 4 Отговор
    дух от горящата къпина ли говориш ?
  • 8 Госあ

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да попитам":

    Да в Япония е абсолютен комунизъм ;). Прогресивно облагане,дори върху здравното осигуряване. Абсолютно централизирана индустрия- няколко гиганта с високи корпоративни данъци. Средна класа, тоест изравнен стандарт на живот. Елита на обществото са специалистите. Всички работят и не прехвърлят отговорността на друг. Сигурност на работното място-за да те уволнят трябва да стане нещо наистина голямо. Мечта. Със всички особености на тяхната култура, разбрира се

    Коментиран от #9

  • 9 За оня

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    дух от горящата къпина ли говориш ?

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "За оня":

    Оня дух могат да го разберат само хора свише,как има пламък без огън и нещо гори без да гори 😂. Аз говоря за простота и разум ;)

    Коментиран от #11

  • 11 Признаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    значи, че не познаваш духа свише, а пък искаш да "възкресяваш" посевите...
  • 12 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "крос крос":

    Какви доктори бе човек ,те само да чуят че си се пенсионирал и ползват яко изписване на рецепти ,по бързо да мрем
  • 13 Морук

    14 0 Отговор
    Стария и той на 80 по 5 кафета и два шоколада си хапва ,ама май са от китайско сухо мляко ,дано да ми е жив и здрав и докторите да не го уморят ,че и булка си търси

    Коментиран от #16

  • 14 Диамантената ръка

    1 1 Отговор
    Туй е японски робот.
  • 15 Радо

    1 0 Отговор
    За ориза нищо не казва - явно не и е от любимите ястия.
  • 16 Не религиозен

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Морук":

    Да ти е жив и здрав ! Щом и за булка гледа, значи духът в него е здрав и силен. И тази японка и тя е жена със силен дух. Въпреки трудностите, които е трябвало да посрещне в живота си, не се е предала...А какво е яла, едва ли само за това тази възраст е доживяла...Нали виждаш, че науката непрекъснато "открива", че маслото е вредно, че виното е опасно и т.н. Колкото Бог е определил - толкова години всеки му.

    Коментиран от #18

  • 17 ФАКТ

    12 0 Отговор
    Японците по нищо не можем да ги стигнем !!!! Там има ред и дисциплина от всички хора !!!! Добре устроена държава и независима от никой !!! Добро възпитание на подрастващите,което е ключът към успеха и просперитета на едно общество !!!
  • 18 Морук

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не религиозен":

    Знае ли човек ,може пък да е и от радиацията,да са мутирали ,а пък какво ми дрънкат из вестниците и сайтовете ,за здравословно хранене да си ги ядат жутналята и диетолозите техните рецепти ,хапваме си 80%домашно
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    Ето живо доказателство, което уборва учените за шоколада (сладко) и кафето !!!
  • 20 ar146

    2 0 Отговор
    Първото нещо,на което учат децата в детските градини в Япония е да не пречат на другите.Абсолютно нищо общо с България.