Ново проучване, дело на учени от Оксфордския университет, проведено съвместно с организацията Cancer Research UK, показа, че дневната консумация на дори едно парче от един вид месо увеличава риска от развитие на колоректален рак.
Учените установяват това на базата на данни, получени след анализ на около половин милион души.
Изследването е било проведено в продължение на шест години. През това време са били открити 2609 случая на рак на дебелото черво.
Резултатите от проучването сочат, че минимални количества червено месо или дори едно парче бекон дневно увеличават риска от развитие на тежката болест. Така те потвърждават твърдението, че червеното месо може да причини редица опасни здравословни последствия.
Учените посочват, че консумацията на три парчета бекон на ден има потенциала да увеличи риска от този вид рак с 20%. Данните от анализа разкриват, че 40 души, които дневно консумират по 21 грама червено или преработено месо (салам, шунка, бекон) на всеки 10 000 са чули ужасната диагноза рак на дебелото черво.
При тези, които ядат по 76 грама на ден, бройката е 48. Учените предупреждават, че парченце салам или бекон е около 23 грама.