23 Април, 2019 10:19 12 343 15

Само едно парче от това месо увеличава риска от рак

  • месо-
  • храна-
  • рак-
  • ядене-
  • бекон-
  • пържола-
  • кюфте-
  • стомах-
  • болест-
  • опасност

Ново проучване показва, че консумацията на този вид месо може да ни докара рак на стомаха

Само едно парче от това месо увеличава риска от рак - 1
Снимки: Shutterstock

Ново проучване, дело на учени от Оксфордския университет, проведено съвместно с организацията Cancer Research UK, показа, че дневната консумация на дори едно парче от един вид месо увеличава риска от развитие на колоректален рак.

Учените установяват това на базата на данни, получени след анализ на около половин милион души.

Изследването е било проведено в продължение на шест години. През това време са били открити 2609 случая на рак на дебелото черво.

Резултатите от проучването сочат, че минимални количества червено месо или дори едно парче бекон дневно увеличават риска от развитие на тежката болест. Така те потвърждават твърдението, че червеното месо може да причини редица опасни здравословни последствия.

Само едно парче от това месо увеличава риска от рак

Учените посочват, че консумацията на три парчета бекон на ден има потенциала да увеличи риска от този вид рак с 20%. Данните от анализа разкриват, че 40 души, които дневно консумират по 21 грама червено или преработено месо (салам, шунка, бекон) на всеки 10 000 са чули ужасната диагноза рак на дебелото черво.

При тези, които ядат по 76 грама на ден, бройката е 48. Учените предупреждават, че парченце салам или бекон е около 23 грама.

Само едно парче от това месо увеличава риска от рак


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    73 3 Отговор
    Джендърите няма спирка ..
    Ем гейове, ем вегани !

    Ако това беше вярно, досега да е измряло човечеството !
    Пълни щуротии
  • 2 Тотю

    91 5 Отговор
    Пълни глупости. Рак се развива заради химикалите с които тъпчете храната, за да прибирате високия марж.
  • 3 Гошо

    50 3 Отговор
    Не разбрах с тези които ядат 92 грама на ден какво става ???
  • 4 Batushka

    45 3 Отговор
    А който яде боб пърди...
  • 5 дамммммммм

    61 3 Отговор
    Пълни глупости-джендър версия на веганите...На 49 години съм и откакто се помня без месо не сядам на масата...--вярно че говоря за месо-а не за салами,кремвирши или готови кебапчета и полуфабрикати--те са забранени в къщи.Месо,дом.суджук,дом.пастърма и ред други благинки...Още от дядо ми съм се научил-купуваш по селата месото и сам си правиш мезелъците.Всяка зима около сто кила суджук и двайсетина кила пастърма-месото за готвене и скарата отделно.Сам си солим сланинката и ткршията.Дядо умря на 94,а бащами е жив-да му дава Бог здраве...Та всичко е до ген и природа-

    Коментиран от #10

  • 6 боцмана

    18 7 Отговор
    Събинче , ела аз ще ти дам едно парче месо , само след едноседмично ползване и ще се пристрастиш. В зависимост от това как го ползваш , може да напълнееш , но и това е временно.
  • 7 Насо

    12 4 Отговор
    Абсолютно вярно и съм сигурен в това. Аз ям и сутрин и на обяд и на вечеря месо под всякакъв вид ,който съществува и приготвя. Месото е много вредно в големи количества още повече месото в България, което се продава по магазините. Затова имам и високо кръвно и холестерол. Месото свинското е 5лв. ,а доматите и те 5 лв. зеленчуци и плодове по-скъпи от месото.
  • 8 Пръжки

    27 2 Отговор
    Баба ми на село е яла сланина и пръжки, и нищо и нямаше.
  • 9 Проблема е в замърсяването

    34 2 Отговор
    Проблемът не е в червеното месо като такова, а в замърсеното или обработено с канцерогенни консерванти червено месо. Пример: във всяка пакетирана шунка или бекон има натриев нитрит, който е канцероген. Освен това червеното месо, което ядем днес не е червеното месо, което са яли родителите ни, да не говорим бабите и дядовците.
    Другото е, че месото трябва да се вари и пече на фурна, а не да се пържи и пече на скара.
    В заключение: няма нищо вредно в една хубава пържола от прасе, което си отгледал сам по-височко в планината. Обаче от Лидъл, Била и Калфланд, да вредно е.
  • 10 Браво

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "дамммммммм":

    Еееее ти си построил комунизма-евалата човече.Макар че знам,че се изисква много труд и средства за да имаш този начин на живот-но щом го правиш имаш адмирации от мен-бравос
  • 11 Цеко сифоня

    25 1 Отговор
    Споко бе хора. След седмица очаквайте ново изследване което ще докаже колко е полезно. Така е и с кафето, виното, шоколада...

    Коментиран от #12

  • 12 Айнщайн

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Цеко сифоня":

    Така е .Все нещо трябва да се пише тук .Вчерашната статия за джурналята на фактиту имаше коментари...а после ги нямаше ??? Защо ?

    Коментиран от #13

  • 13 Цеко сифоня

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Айнщайн":

    Сигурно са били вредни 🤔
  • 14 Циник

    16 4 Отговор
    Британците са нация от олигофрени и хомосексуалисти и не им вярвам на нищо.
  • 15 Джон Доу

    0 0 Отговор
    Поне знам че на 300% ще умра от рак на некое от червата... Голема работа, по-добре от колкото цял живот на заешка храна