Отидете към основна версия

12 112 15

Ето кога идва големият сняг

  • зима-
  • сняг-
  • валеж-
  • времето-
  • прогноза

Истинската зима настъпва

Снимка: Shutterstock

Тази година декември ще започне с температури близки до обичайните. Това съобщи дежурният синоптик Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология, предава Агенция "Фокус".

През идният месец декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11° и минус 6°, а най-високите – между 10° и 15°.

Месечната сума на валежите ще бъде около обичайната, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути. В началото на месеца няма да има валежи, а дневните температури ще се повишат. В периода 3-6 декември се очакват валежи и застудяване, при което валежите на места в Северна и по високите полета на Западна България ще преминават в сняг, но заради голямата динамика на атмосферата и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка няма да се задържа.

В края на първите десет дни отново предстоят валежи, предимно от дъжд. Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана. По високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да премине в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. През втората половина от десетдневието динамиката на атмосферата ще намалее и вероятността за валежи е по-малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните.

През последните дни от месеца по-вероятно е да преобладава облачно време, с намалена видимост, без съществени валежи. Има тенденция и за постепенно понижение на температурите, така че да станат близки до обичайните.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.

Свързани новини

  • Снегът вършее зад Океана (СНИМКИ)

    Силна зимна буря затруднява американците, избрали да пътуват през дългия уикенд след Деня на благодарността, предаде Асошиейтед прес. Броят на жерт ...
    02.12.2019
    2 170
    9
  • Зимата се завърна. Сняг на Петрохан

    Сняг натрупа на прохода Петроха. За това съобщават очевидци, които са преминали Петрохан тази сутрин, съобщи Монтана 24. Машини почистват и опесъча ...
    30.11.2019
    6 501
    21