Отидете към основна версия

1 143 0

Британец и японец си поделят Нобелова награда за медицина

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Шиниа Яманака от Япония и Джон Б. Гърдън от Великобритания спечелиха Нобелова награда за медицина за революционните си изследвания за стволовите клетки, съобщиха от организаторите на престижната награда.

Двамата изследователи бяха удостоени с престижното отличие "за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани, така че да станат плурипотентни", съобщи журито. Двамата учени открили, че "зрели, специализирани клетки могат да бъдат препрограмирани, за да станат незрели клетки, способни да се развиват във всички тъкани в тялото", допълни същият източник.

Чрез препрограмирането на човешки клетки "учените създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия", съобщи Нобеловият комитет. Гърдън в момента работи в Института Гърдън в Кеймбридж, а Яманака е професор в университета в Киото, Япония.

Заради икономическата криза Нобеловата фондация намали паричната сума на наградата на осем милиона шведски крони (1,2 милиона долара, 930 000 евро) спрямо 10 милиона крони, присъждани от 2001 г.

Миналата година Нобеловата награда за медицина беше присъдена на Брус Бойтлер от САЩ, Жюл Хофман от Люксембург и Ралф Щейнман от Канада за революционните им изследвания в областта на имунната система. Носителите на наградата тази година ще получат отличието си на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на годишнината на създателя на наградата Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини