Световният атлас за храна представи 100-те най-добри традиционни специалитети на планетата.
Атласът на вкусовете, който съдържа база данни с над 10 000 традиционни ястия и местни продукти, публикува годишен списък с най-добрите ястия в света. Той е базиран на гласовете на повече от 63 000 души, предава kanal3.bg.
Първото място зае неаполитанската пица „Маргарита“ с резултат 4,66, а италианската кухня спечели титлата за най-добра традиционна кухня в света.
Сармата влезе в топ 10 (макар и като турско ястие, което се поръчва най-много в Букурещ), а босненските кебапчета са на 30-то място в списъка със среден резултат от 4,22 .
Списъкът включва още гулаш, мусака, паприкаш, но също и чийзбургер като традиционен американски специалитет.
Ето кои заемат първите 10 места:
Пица „Маргарита“ (Италия)
Адана Кебаб (Турция)
Супа рамен (Япония)
Ломо Салтадо (телешко по перуански) (Перу)
Дюнер кебап (Турция)
Такос ал Пастор (Мексико)
Студена супа „Шалтибаршчяй” (Литва)
Гьоза (японски равиоли с кайма) (Япония)
Кочинита Пибил (свинско мариновано в подправки) (Мексико)
Сарма (Турция)
Гръцкият Гирос е на 12 място, италианските Ризото Миланезе и лазаня Болонезе са съответно на 13 и 15. Талятелите Болонезе (16) са преди пастата Карбонара (19), а турското кюфте е на 20-то място.
Любимите на много американски BBQ ребра са на 21-во. Унгарският гулаш е на 39-то, а японското суши - на 45-то. Чийзбургерът и мусаката са съответно на 56-то и 57-мо място. Веднага след тях е украинският борш. Пърженото американско пиле в стил KFC се нареждат на 86-то място.