Отидете към основна версия

20 004 24

Откриха потъналата Атлантида?

  • атлантида-
  • изчезнала цивилизация-
  • мит-
  • откритие-
  • древен град-
  • находка-
  • испания-
  • санторини-
  • акротири

Гигантските подводни структури бяха намерени край бреговете на Испания

Снимка: shutterstock

В продължение на хиляди години историците са посветили живота си на намирането на Атлантида и никой не е успял. Сега изследователи твърдят, че загадката за местоположението на древния град, най-сетне е разгадана, давайки своите доказателства за намирането на изгубената цивилизация от легендите на Платон.

В рамките само на няколко дни, два независими изследователски екипа разкриват две места, където може би е погребан древния град.

Историята за Атлантида и нейните жители от край време е тема на бурни спорове и дискусии както в научните среди така и извън тях. Наред със спора за истинността на тази легенда, търсачите на Атлантида спорят и за нейното местонахождение. През годините не един и двама търсачи на изгубената цивилизация съобщават, че са попаднали на останките ѝ на едно или друго място на Земята.

В края на декември един млад изследовател заяви, че е открил точното местоположение на митичния град и той се намира край Испания.

Островът, чиито войници се смята, че са обсадили древна Атина, се споменава в първите исторически записи като Тимей или Критий. Според легендата Атина е успяла да отблъсне атаката на атлантите, а самият остров е изпаднал в немилост на боговете и е бил завинаги наводнен.

На сателитни снимки били забелязани „гигантски пръстени“ под повърхността на природен резерват край испанското крайбрежие.

Огромните структури били скрити под пясъците край бреговете на Испания. Изображението привлякло вниманието на физика и историк любител Райнер Куне. Изучавайки го по-подробно, той забелязал нещо като големи правоъгълни конструкции вътре в кръговете, пише вестник Express.

Едната от фигурите била дълга 250 метра, а другата била „много по-голяма“. Дори с помощта на електротомография не било възможно да се обясни какви точно са тези структури.

„Ако под бреговата линия на Испания се крият кръгли конструкции, кой ги е построил? Някои намират първите следи от Платон ”, казва Кун. Повечето експерти обаче не са съгласни с тази теория.

"Проблемът с историята на Атлантида е, че много малко хора вярват в съществуването на града. Безброй изследователи са се опитали да открият Атлантида. Сега мнозина вярват, че той (Платон) може просто да го е измислил “, казва археологът.

Според него тази „философска история“ включва исторически елементи, които включват град Тартеса и Войната на морските народи от бронзовата ера, така че понякога може да изглежда достоверна.

През 2006 и 2009 г. бяха проведени две археологически проучвания в испанския национален парк Доняна. Експедициите бяха водени от археолога Себастиан Челестино Перес и историка Ричард Фройнд. Основните резултати от работата бяха откриването на доказателства за четири цунами между 2100 г. пр. Н. Е. и 200 г. пр.н.е. и множество керамични артефакти в региона. Доказателства за съществуването на Атлантида никога не са били намерени.

Дни по-рано друг изследователски екип също обяви, че е открил изгубената Атлантида, но на няколкостотин километра на Изток. Екипът по откриването на нови рисунки и предмети сред руините на древен град, отпреди 3000 години, дава нов прочит на предположението, че Атлантида се е намирала на остров Санторини. Сред доказателствата за това са картини, „съвпадащи с описанията на Платон“.

От Discovery Channel разказват за намирането на нови находки в древния град Акротири, датиращ от преди 3000 години, който бил унищожен от вулкан и погребан на 60 метра под земята на гръцкия остров Санторини.

В разцвета си градът се славел с красивата си и прецизна архитектура. Тесните улички били сложно павирани с камък, а градският площад - облицован с живописни къщи, издигащи се на три и четири етажа.

„Руините предполагат, че тук е живяла много напреднала цивилизация в продължение на хиляди години преди нейния внезапен край“, разказват от екипа.

Едно огромно вулканично изригване, описано от историците, става причина за гибелта на Акротири.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.

Свързани новини