Last news in Fakti

2 Януари, 2021 19:37 19 922 24

Откриха потъналата Атлантида?

  • атлантида-
  • изчезнала цивилизация-
  • мит-
  • откритие-
  • древен град-
  • находка-
  • испания-
  • санторини-
  • акротири

Гигантските подводни структури бяха намерени край бреговете на Испания

Откриха потъналата Атлантида? - 1
Снимка: shutterstock

В продължение на хиляди години историците са посветили живота си на намирането на Атлантида и никой не е успял. Сега изследователи твърдят, че загадката за местоположението на древния град, най-сетне е разгадана, давайки своите доказателства за намирането на изгубената цивилизация от легендите на Платон.

В рамките само на няколко дни, два независими изследователски екипа разкриват две места, където може би е погребан древния град.

Историята за Атлантида и нейните жители от край време е тема на бурни спорове и дискусии както в научните среди така и извън тях. Наред със спора за истинността на тази легенда, търсачите на Атлантида спорят и за нейното местонахождение. През годините не един и двама търсачи на изгубената цивилизация съобщават, че са попаднали на останките ѝ на едно или друго място на Земята.

В края на декември един млад изследовател заяви, че е открил точното местоположение на митичния град и той се намира край Испания.

Откриха потъналата Атлантида?

Островът, чиито войници се смята, че са обсадили древна Атина, се споменава в първите исторически записи като Тимей или Критий. Според легендата Атина е успяла да отблъсне атаката на атлантите, а самият остров е изпаднал в немилост на боговете и е бил завинаги наводнен.

На сателитни снимки били забелязани „гигантски пръстени“ под повърхността на природен резерват край испанското крайбрежие.

Огромните структури били скрити под пясъците край бреговете на Испания. Изображението привлякло вниманието на физика и историк любител Райнер Куне. Изучавайки го по-подробно, той забелязал нещо като големи правоъгълни конструкции вътре в кръговете, пише вестник Express.

Откриха потъналата Атлантида?

Едната от фигурите била дълга 250 метра, а другата била „много по-голяма“. Дори с помощта на електротомография не било възможно да се обясни какви точно са тези структури.

„Ако под бреговата линия на Испания се крият кръгли конструкции, кой ги е построил? Някои намират първите следи от Платон ”, казва Кун. Повечето експерти обаче не са съгласни с тази теория.

"Проблемът с историята на Атлантида е, че много малко хора вярват в съществуването на града. Безброй изследователи са се опитали да открият Атлантида. Сега мнозина вярват, че той (Платон) може просто да го е измислил “, казва археологът.

Според него тази „философска история“ включва исторически елементи, които включват град Тартеса и Войната на морските народи от бронзовата ера, така че понякога може да изглежда достоверна.

През 2006 и 2009 г. бяха проведени две археологически проучвания в испанския национален парк Доняна. Експедициите бяха водени от археолога Себастиан Челестино Перес и историка Ричард Фройнд. Основните резултати от работата бяха откриването на доказателства за четири цунами между 2100 г. пр. Н. Е. и 200 г. пр.н.е. и множество керамични артефакти в региона. Доказателства за съществуването на Атлантида никога не са били намерени.

Дни по-рано друг изследователски екип също обяви, че е открил изгубената Атлантида, но на няколкостотин километра на Изток. Екипът по откриването на нови рисунки и предмети сред руините на древен град, отпреди 3000 години, дава нов прочит на предположението, че Атлантида се е намирала на остров Санторини. Сред доказателствата за това са картини, „съвпадащи с описанията на Платон“.

Откриха потъналата Атлантида?

От Discovery Channel разказват за намирането на нови находки в древния град Акротири, датиращ от преди 3000 години, който бил унищожен от вулкан и погребан на 60 метра под земята на гръцкия остров Санторини.

В разцвета си градът се славел с красивата си и прецизна архитектура. Тесните улички били сложно павирани с камък, а градският площад - облицован с живописни къщи, издигащи се на три и четири етажа.

„Руините предполагат, че тук е живяла много напреднала цивилизация в продължение на хиляди години преди нейния внезапен край“, разказват от екипа.

Едно огромно вулканично изригване, описано от историците, става причина за гибелта на Акротири.

Откриха потъналата Атлантида?
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    97 2 Отговор
    Македонци са живеели там.Утре паметник ще си направят.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 бай Иван

    30 4 Отговор
    Доказателства за съществуването на Атлантида никога не са били намерени.............Кукурукуууу.
  • 3 00000014

    42 2 Отговор
    "загаТката" е --- кой те назначи като журналист?
  • 4 Аквамен

    18 3 Отговор
    Пак ли са открили Атлантида?
    Не там.
  • 5 Ники

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Няма такава по нагла нация.Всичко на планетата Земя е тяхно.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Кочо

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    И на Луната. И тя е тяхна, земя македонска.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А НАМЕРЕНИТЕ ПИРАМИДИ В

    17 1 Отговор
    Антарктика_ южен полюс на коя цивилизация са..????
  • 9 Румен

    19 2 Отговор
    Всички прости хора са събрани на едно място от бившата Югославия. И това място сега се казва Северна Македония. Сега им трябва само история, и тя трябва задължително да е написана от прости хора. Тия дни се събират Марешки, Боко,Каракачанов,Барни, ПКП, и още няколко с една гънка,за да няма спънка

    Коментиран от #21

  • 10 дедо Герчо

    6 4 Отговор
    ПОТЪНАЛА ДА,СЪС СТОЛИЦА СОФИЯ....ХАХАХУ..
  • 11 Йо Несбьо

    15 1 Отговор
    Няма данни, че Атлантида реално е съществувала, но интересното е, че потънали градове има навсякъде по света. В Средиземно море са поне 3, в Егейско още толкова, дори в Черно море има потънали градове и населени острови. В Атлантическия океан още през 50-те години на миналия век бяха намерени сгради с неизвестен произход. Подводен град има и край Япония. Материал за размисъл има много, но няма откъде да се вземе бюджет от примерно 200 млрд долара, за да се организират експедиции и разбере повече. Несъответствията с днешната наука са огромни - там би трябвало да няма нищо, а има.

    Коментиран от #14, #23

  • 12 Аха

    8 0 Отговор
    А Шумерите, Лемурия и Агарта аз ли да ги откривам...?

    Коментиран от #20

  • 13 Комита

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    Еееее, как да няма? Понаучи малко и ще видиш, че всички известни народни песни, които се пеят в момента са македонски! Не от Пиринска, а от Вардарска Македония, по-точно от фестивалите във Валандово. Ама още Паисий го казва ......неразумний......
  • 14 плевен

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Йо Несбьо":

    На вас не ви се вярва, но водолазите вече извадиха табелата, поставена в началото на града, на която ясно се разчита името "Атлантида". На френски и английски.
    Всичко писано от Аристотел и Платон е с възпитателна цел. Притчи.

    Коментиран от #15

  • 15 0000

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Те и знак ,,Стоп" от кръговото в началото на града са извадили.видя ли го?
  • 16 Индиян джонсънов

    7 1 Отговор
    Глупости аз открия атлантида под топлата вода във Варна е
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Интересно

    5 0 Отговор
    дали в Черно море няма потънал град, все пак преди хиляди години се отварят проливите и нивото на Ч.М. се вдига до това на световния океан.
    Също така черноморския регион е много по-близо до Атина отколкото испанското крайбрежие, така че легендата за Атлантида може да е предизвикана именно от потопа вЧерно море
  • 19 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Проблема на всички търсачи на Атлантида е да си въобразяват че е била само тази развита цивилизация в древността и каквото открият веднага го припознават за същата.
  • 20 Траките преди

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аха":

    Имаме, не по малко велика,
    " Балкано -Тракийска" култура,
    на 12000 години , как да се чудим на" Атлантите" ,
    дето нито ги е виждал, нито ги е копал някой?

    Ние Бъпгарите, сме едни от много то,
    преки наследници на тази ,
    "Балкано -Тракийска" култура!

    Има 50000 могили в България,
    където и де копнеш , злато и живот!

    Ами я сметнете ,
    колко хиляди "могили -гробове" има,
    от Швейцария до Китай,
    като меридианни точки, на Скитската култура?

    Черно Море ,

    ако се стопанисваше от читаво правителство ,

    трябва да е диаментенна мина,

    за древни култури ,а хотелите по морето,

    да са наети и целогодишно?
  • 21 Прошко

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Румен":

    Да вземеш да попрочетеш малко история, троле розов, какво ще кажеш?
  • 22 Надрусана Крава

    1 1 Отговор
    Научна фантастика.. Тоя с гугъл мапс го намерил.. хората от хиляди години го търсят.. ае стига фантасмагории.. накрая поредното село от тирани
  • 23 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Йо Несбьо":

    Кой реши че там не би трябвало да има нещо!? Нещо загадъчно ли има в това да потъват острови, или острови с население по тях не потъват?
  • 24 дончичо

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В рамките само на няколко дни, два независими изследователски екипа разкриват две места, където може би е погребан древния град.преди Публикувано във факти.бг: В продължение на хиляди години историците са посветили живота си на намирането на Атлантида и никой не е успял Еха Еха Еха Еха Еха Еха Еха Еха Еха хахахаааа