Трюфелите са много редки, ядливи гъби със специфичен вкус. За разлика от гъбите, трюфелите растат под земята. Изглеждат по-различно. Нямат стъбло и са покрити с кръгли и твърди брадавици. Размерът е различен. Някои трюфели са малки, колкото череши, а други са големи, колкото портокал. Трудно откриваеми са и са необходими специални умения, за да се установи точното им място. С тази задача в повечето случаи се справят специално обучени прасета и кучета.
Трюфелите са скъпо изкушение. Има над 100 вида трюфели. Най-известните от тях, годни за консумация, са бял, италиански и черен трюфел. Всеки трюфел има различен вкус, което се дължи на вида на корена му, по кое време расте и какви бактерии го обитават.
Ползи от консумацията на трюфели:
1. Богати са на хранителни вещества
Трюфелите съдържат всичките 9 аминокиселини, от които тялото се нуждае.(1) Богати са на въглехидрати, фибри, протеини, наситени и ненаситени мастни киселини, витамин С, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и манган. Белите трюфели са по-богати от черните трюфели на протеини, мазнини и фибри.(1)
2. Имат антибактериални качества
Консумирани имат ефекта да намалят растежа на някои патогенни бактерии, като стафилококус ауреус до 66% и на псевдомонас аеругиноза, които в повечето случаи са резистентна към антибиотици.(2)(3)
3. Налични са антиракови свойства
Трюфелите унищожават някои ракови клетки, които причиняват рак на белите дробове, на черния дроб, гърдата и дебелото черво, а специално белите и черните трюфели имат антираков ефект срещу рак на шийката на матката.(4)(5)
4. Предотвратяват възпалението
Трюфелите могат да подсилят имунната система, като намалят възпалението. Някои съединения, намиращи се в черните и белите трюфели, блокират ензимите, които причиняват възпалителни заболявания. Ако възпалението не се лекува навреме, може да се превърне в хронично заболяване, затова е важно да се вземат предпазни мерки навреме, без да се разчита само на храната. Храната може само да подпомогне лечебния процес.
Как се приготвят трюфелите?Трюфелът е скъп продукт, който се използва най-често в гурме кухните. Черните трюфели са по-бюджетни, за разлика от другите видове и затова са по-разпространени. Обикновено се използва много малко количество от гъбата, защото е много ароматна, пише puls.bg. Може да се добавя към салати, супи, основни ястия, сосове, ризото или паста. Важно е да не преминава дълга термична обработка, тъй като може да загуби ценните си качества.