Отидете към основна версия

2 454 9

Разкриха опасностите от бутилираната вода

  • бутилирана вода-
  • опасно за здравето-
  • екологични проблеми-
  • пластмасови бутилки-
  • микропластмаса

Бутилирана вода съдържат микропластмаси и други замърсители, които могат да бъдат опасни за здравето

Снимка: Shutterstock

Изследователи от Weill Cornell Medicine в Катар разкриха опасностите от бутилираната вода за човешкото здраве и околната среда. Резултатите от проучването са публикувани в списание BMJ Global Health, предава БГНЕС.

Авторите отбелязват, че бутилираната вода често не отговаря на строгите стандарти за качество и безопасност, изисквани за чешмяна вода. Те подчертават риска от изпускане на химикали от пластмасови бутилки, особено когато се съхраняват за дълги периоди от време или са изложени на високи температури. Например микропластмасите могат да нарушават хормоналната система.

За да извършат анализа, учените са използвали данни за качеството на водата, събрани от различни източници. Оценките показват, че между 10 и 78 процента от пробите от бутилирана вода съдържат микропластмаси и други замърсители като фталати и бисфенол А (BPA), които могат да причинят оксидативен стрес и сърдечно-съдови проблеми.

Проучването подчертава и екологичните щети, причинени от пластмасовите бутилки. Според авторите само 9 процента от пластмасовите бутилки се рециклират, а останалите се озовават на сметища или в океана, където се превръщат във втория най-често срещан замърсител. Производството и изхвърлянето на пластмаса допринася значително за емисиите на парникови газове.

Авторите на изследването призовават за по-големи действия за ограничаване на употребата на пластмасови бутилки за еднократна употреба и за развитие на инфраструктура за безопасна чешмяна вода, особено в страните с ниски и средни доходи. Това не само ще намали въздействието ви върху околната среда, но и ще намали рисковете за здравето ви.

Изследователите заключават, че зависимостта от бутилирана вода има значителни разходи за околната среда и здравето. За борба с този проблем са необходими правителствени политики и образователни кампании, които да помогнат за промяна на обществените възприятия и да насърчат използването на чешмяна вода като по-устойчива алтернатива.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини