Отидете към основна версия

12 022 14

Нашумелият дубайски шоколад може да ви убие

  • дубайски шоколад-
  • хит в мрежата-
  • опасен за здравето-
  • хипергликемия

Това сладко изкушение, което се превърна в тотален хит в социалните мрежи, може да се окаже опасно

Снимка: Shutterstock

Ако сте потребители в интернет, няма как да не сте попадали поне на един пост, посветен на дубайския шоколад. Последните няколко месеца това сладко изкушение е тотален хит в социалните мрежи и просто няма как да не ни се прииска да го пробваме, за да го оценим и сами. Замисляли ли сте се обаче, че той може да ви убие.

Какво представлява дубайският шоколад?

Този десерт е типично ориенталски и се приготвя от тесто за кадаиф, сладък тахан от шамфъстък и млечен шоколад, като това е оригиналният му вариант, който постоянно търпи най-различни модификации, защото се среща с най-различни народи и вкусове – днес има комбинации с бисквитки, корнфлейкс и дори със солени бретцели. Приготвянето му у дома е изключително лесно, но определено не и бюджетно.

Вредно ли е това лакомство за здравето?

Като се замислим по отделно съставките не са необичайни - шоколад, ядки и изсушено тесто, но смесени заедно се превръщат в една захарна бомба, която изобщо не влияе добре на инсулина и кръвната ни захар, пише iwoman.bg. Проблемът идва оттам, че вкусното лакомство е с много висок гликемичен индекс, което води до хипергликемично състояние. Това състояние се характеризира с тежка дехидратация, която е резултат на опитите на организма да се отърве от излишната захар. То засяга и е много опасно за хората, страдащи от диабет и инсулинова резистентност.

Освен това дубайският шоколад е много богат на калории – все пак и трите му главни съставки са с високо съдържание на мазнини и не е препоръчително да се консумират от затлъстели хора и такива, които са в процес на сваляне на килограми – в тези случаи той ще саботира не само здравето, а и усилията ви.

Ако пък страдате от различни алергии, много добре се информирайте за съдържанието на известния десерт, защото и ядките, и млечният шоколад, и тестото за кадаиф са алергени, които могат за провокират анафилактичен шок и дори задушаване. Така че бъдете внимателни и се информирайте преди да консумирате нещо, защото то може да ви убие.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.

Свързани новини