Отидете към основна версия

1 973 0

Ядем опасни плодове и зеленчуци

  • ядем-
  • опасни-
  • плодове-
  • зеленчуци

Масово продукцията на пазара е със завишени нива на нитрати в пъти над нормата на СЗО

Ядем опасни плодове и зеленчуци. Това заяви в TV7 Лазарина Герова, собственик на частна акредитирана лаборатория за екологичен контрол на храни в София.

"Продукти, които съдържат над 250 мг нитрати в килограм храна за възрастни, са опасни и продукти, които съдържат повече от 50 мг на килограм храна за бебета и малки деца, също са опасни", обясни Герова.

Тя заяви още, че нейната лаборатория работи от края на 80-те години и специалистите там са наясно с допустимите дози нитрати според стандартите на Световната здравна организация (СЗО).

Експертът посочи, че една от най-големите грешки е отмяната на Българския държавен стандарт и въвеждането на нормите на Европейската комисия.

Един от най-замърсените продукти с канцерогенното вещество е червеното цвекло. Широко рекламираното като изключителен имуностимулатор кореноплодно се оказва, че може да ви причини редица заболявания, ако не сте сигурни в произхода му.

Оказва се още, че може да докарате дето си до рисково състояние, ако просто го храните с пъпеш, който дори в разгара на сезона си остава в списъка с плодове, които се продават с нитрати в пъти над нормата.

Герова обясни, че някои плодове и зеленчуци са склонни да трупат повече от вредното вещество от други. Такива са пресните салати, тиквичките, пресен чесън и лук, пресни моркови и картофи.

Общо правило е, че най-опасни са тези плодове и зеленчуци, които растат близо до почвата или в нея, обясни Герова.

Тя даде съвет да избираме по-тъмно зелени салати и спанак, с по-твърди листа, тъй като това е един от признаците, че е израснал по-бавно.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини