Как замразените зеленчуци могат да бъдат по-полезни и удобни от пресните

8 Ноември, 2025 12:59 1 512 7

  • замразени зеленчуци-
  • полезни-
  • зеленчуци

Замразени зеленчуци: Практичен и хранителен избор за вашата диета

Как замразените зеленчуци могат да бъдат по-полезни и удобни от пресните - 1
Снимкa: Shutterstock

Здравословното хранене не винаги е лесно. Диетата, богата на зеленчуци, осигурява необходимите витамини и минерали, които поддържат тялото ни здраво, но понякога е трудно да се придържаме към нея - зеленчуците могат да бъдат скъпи, извън сезона или да се развалят бързо в хладилника, пише Ladyzone.bg.

Много експерти препоръчват замразени зеленчуци като удобна и хранителна алтернатива. Всъщност, те могат да съдържат дори повече хранителни вещества от пресните.

Защо да изберете замразени зеленчуци?

След като зеленчукът бъде откъснат, той започва да губи витамини и минерали, според Касандра Бърк, регистриран диетолог. Замразените зеленчуци се обработват бързо в пиковата си зрялост, което запазва хранителните вещества и предотвратява тяхното разграждане.

Пресните зеленчуци преминават през обработка, съхранение и транспорт, което често намалява качеството на витамините и минералите. Замразените зеленчуци също така са по-удобни за пазаруване и по-бюджетни, особено ако изберете зеленчуци извън сезона.

Допълнително, замразените зеленчуци имат дълъг срок на годност, не се развалят бързо и вече са почистени и подготвени за готвене - директно от фризера.

6 зеленчука, които е добре да купите замразени

1. Броколи
Богати на витамини C и K и на фибри, замразените броколи запазват хрупкавостта и яркозеления си цвят. Могат да се използват като гарнитура или в пържени ястия.

2. Спанак
Замразеният спанак е пълен с желязо и витамини. Перфектен за смутита, супи или паста, лесно добавя хранителни вещества към всяко хранене.

3. Грах
Сладък и яркозелен, грахът е добър източник на протеини. Замразен, той се готви бързо и е удобен за всяка рецепта.

4. Чушки
Богати на витамини А и С, замразените чушки запазват хрупкавата си текстура и са чудесни за салати или пържени ястия.

5. Карфиол
Карфиолът е богат на фибри и се готви добре замразен. Може да се използва като нисковъглехидратен заместител на ориза.

6. Смесени зеленчуци
Смесени замразени зеленчуци са удобен начин да включите множество хранителни източници в едно хранене. Избирайте цветни смеси за по-широк набор от витамини.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    0 1 Отговор
    Касандра Бърк-регистрирана диетоложка.
  • 2 Нещо ми прилича на скрита реклама

    8 0 Отговор
    Май е време за реклама
  • 3 инж технолог по хранене

    4 2 Отговор
    За Бейби-зоната точка бе ге казвам,че си хапвам плодове сутрин и следобед. Гроздето е много важно за нашето зрение,а бананите са втората важна храна след морковите и граха в нашата диетична листа.
  • 4 Няма никаква вероятност да са по

    1 0 Отговор
    Полезни
  • 5 Всъщност от търговските вериги

    3 0 Отговор
    Няма как да си купите полезни и натурални сортове плодове и зеленчуци отглеждани по естествен начин ,там просто няма такива ,по вкуса им ще ги познаете те просто нямат нито аромат нито вкус нито хранителните качества на оригинала
  • 6 Практична домакиня

    2 0 Отговор
    Специално за краставици и банани е добре да ползвате пресни.
  • 7 Несъмнено

    0 0 Отговор
    Не съм чел по - голяма простотия за храната от тази. Явно авторката е зависима от нещо за да се излага като кифла.