Отидете към основна версия

3 411 5

Опасността от ядрена война е висока

  • волфганг ишингер-
  • мюнхен-
  • опасност-
  • ядрена война

Ишингер: За ново стратегическо начало ще трябва да чакаме 2017 г.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шефът на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер е на мнение, че след края на Студената война светът е в най-опасното си състояние. В интервю за в. „Ди Велт“ той завява, че 2016 г. ще е най-тежката в историята на ЕС.

Ишингер споделя мнението на бившия военен министър на САЩ Уйлям Пери, че ядрената конфронтация е толкова висока, колкото не е била никога след разпадането на Съветския съюз.
„Във външната политика желаното невинаги е възможното. Не може да я правите като свещеник, който проповядва правата вяра. Не е достатъчна моралната позиция, а е необходима стратегия. В своята сирийска политика Западът възбудено иска Асад да се маха! Но един слоган не е достатъчен за стратегия, която и до днес липсва“, казва Ишингер.

„Това е голяма грешка и не ни остава друго, освен да търсим път заедно с руския президент Владимир Путин, за да бъдат спрени убийствата в Сирия и там да дойде друго правителство“, казва Ишингер. Той е на мнение, че Москва показва определена готовност за това. Според него руснаците отдавна са разбрали, че Асад не може да се задържи. Путин обаче иска да е сигурен, че неговото влияние в Сирия и региона в една пост-асадовска система ще бъде запазено.

„В сравнение с днешна Сирия Босна беше детска приказка“, казва Ишингер.
Шефът на Мюнхенската конференция е убеден, че 2016 г. ще бъде най-тежката в историята на ЕС. Кризи като Сирия и Украйна няма да бъдат окончателно решени. За това са необходими решителен ЕС и силен американски президент.
Путин, ако е готов за сделка с Вашингтон, вероятно ще изчака да я сключи с новия президент. За ново стратегическо начало ще трябва да чакаме 2017 г.
- - -
Волфганг Ишингер е един от най-опитните германски дипломати. Неговата кариера започва през 1973 г. в секретариата на ООН в Ню Йорк. Бил е личен сътрудник на германския външен министър Ханс-Дитрих Геншер, а по-късно при Йошка Фишер е бил държавен секретар в германското външно министерство. Ишингер е бил посланик на Германия във Вашингтон и Лондон, ръководил е дипломатически мисии на Балканите и в Източна Европа. От 2008 г. е председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини