Last news in Fakti

22 Януари, 2016 08:00 3 361 5

Опасността от ядрена война е висока

  • волфганг ишингер-
  • мюнхен-
  • опасност-
  • ядрена война

Ишингер: За ново стратегическо начало ще трябва да чакаме 2017 г.

Опасността от ядрена война е висока - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шефът на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер е на мнение, че след края на Студената война светът е в най-опасното си състояние. В интервю за в. „Ди Велт“ той завява, че 2016 г. ще е най-тежката в историята на ЕС.

Ишингер споделя мнението на бившия военен министър на САЩ Уйлям Пери, че ядрената конфронтация е толкова висока, колкото не е била никога след разпадането на Съветския съюз.
„Във външната политика желаното невинаги е възможното. Не може да я правите като свещеник, който проповядва правата вяра. Не е достатъчна моралната позиция, а е необходима стратегия. В своята сирийска политика Западът възбудено иска Асад да се маха! Но един слоган не е достатъчен за стратегия, която и до днес липсва“, казва Ишингер.

„Това е голяма грешка и не ни остава друго, освен да търсим път заедно с руския президент Владимир Путин, за да бъдат спрени убийствата в Сирия и там да дойде друго правителство“, казва Ишингер. Той е на мнение, че Москва показва определена готовност за това. Според него руснаците отдавна са разбрали, че Асад не може да се задържи. Путин обаче иска да е сигурен, че неговото влияние в Сирия и региона в една пост-асадовска система ще бъде запазено.

„В сравнение с днешна Сирия Босна беше детска приказка“, казва Ишингер.
Шефът на Мюнхенската конференция е убеден, че 2016 г. ще бъде най-тежката в историята на ЕС. Кризи като Сирия и Украйна няма да бъдат окончателно решени. За това са необходими решителен ЕС и силен американски президент.
Путин, ако е готов за сделка с Вашингтон, вероятно ще изчака да я сключи с новия президент. За ново стратегическо начало ще трябва да чакаме 2017 г.
- - -
Волфганг Ишингер е един от най-опитните германски дипломати. Неговата кариера започва през 1973 г. в секретариата на ООН в Ню Йорк. Бил е личен сътрудник на германския външен министър Ханс-Дитрих Геншер, а по-късно при Йошка Фишер е бил държавен секретар в германското външно министерство. Ишингер е бил посланик на Германия във Вашингтон и Лондон, ръководил е дипломатически мисии на Балканите и в Източна Европа. От 2008 г. е председател на Мюнхенската конференция по сигурността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    2 0 Отговор
    Тя мечката си спеше,ама вашите стратези влязоха в бърлогата и я дърпаха за опашката.
    Сега като я събудихте плачите като вдовици....
    Те и мюсюлманите си живееха спокойно в тяхните си държави,а вие решихте да им наложите ,,демокрацията си ,поканихте си ги ,а сега ревете като малки деца.
    Все някой друг ви е виновен,
    ВИНОВНИ СТЕ ВИЕ,военно промишления ви комплекс,върхушката която управлява и ненаситните ви задници.
    В БГ-то му викаме -ГГЗ.
  • 2 arbo

    0 2 Отговор
    Абе прав си, ама мечката се събуди, щото е гладна, а и още по гладна ще става!!! Такава криза я тресе, че руската рубла отече
  • 3 мнение

    2 0 Отговор
    Каква е вината на руснаците, че на Запада и САЩ им се иска да поставят непрекъснато Русия на колене?! То не беха цветни революции, то не беха бомбардирания на суверенни държави, то не беше разсширяване на Нато....и за какво??? За да живеят по-добре и да си карат колите с бензин от 10 ЦЕНТА за литър в САЩ, а ако може и безплатен да стане, за сметка на такива като нас!! Ето това е чист капитализъм с маска на демокрация.
  • 4 Оникс

    0 2 Отговор
    До 3
    Би ли обяснил взаимовръзката между високата цена на горивата у нас, ниската цена в САЩ и репликата "за сметка на такива като нас". Предполагам, че не говориш общи приказки, или?
  • 5 999

    0 0 Отговор
    Западният алчен капитализъм и лакомията му ще доведат света до това безумие.