Отидете към основна версия

3 364 4

Живеем ли в матрица?

  • матрицата-
  • живеем-
  • bank of america

Работата е там, че така или иначе никога няма да разберем

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В писмо, което Bank of America Merrill Lynch (BAML) разпрати на клиентите си във вторник, се казва, че с вероятност от 20 до 50% ние живеем в матрица. А това означава, че светът, който възприемаме като „реалност“ в крайна сметка е само резултат на компютърно моделиране, пише Business Insider.

Анализаторите на банката се позовават на изказвания, посветени на този въпрос в оригиналната статия на Илон Мъск, Нил Де'Грас Тайсън и Ник Бостром, на чиито основания те оценяват вероятността от 20 до 50 %.

Ето какво се казва в писмото, цитирано от Business Insider: „Много учени, философи и бизнес лидери са на мнение, че вероятността хората да живеят във виртуален свят, създаден с помощта на компютърното моделиране, е 20 % - 50 %. За да обсъдят тази концепция учените се събраха през април 2016 г. в Американския музей за история на природата. Работата е там, че човечеството вече се приближава към технологията на фотореалистичното 3Dмоделиране, в което могат да участват милиони хора. Напълно е възможно след усъвършенстване на технологиите в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и по-голямата производителност на компютрите, представителите на бъдещите цивилизации да стигнат до това, че с помощта на компютърното моделиране да пресъздадат своите предци“.

Специалистите от Bank of America Merrill Lynch също така отбелязват три вероятни сценария за развитие на човечеството, предложени от Ник Бостром. Първият - измиране на човечеството до момента, в който достигне“постчовешки стадий“. Вторият сценарий – човечеството достига в своето развитие “постчовешки стадий“, но без да моделира еволюционната история. Според третия сценарий ние вече живеем в матрицата.

Ако се запознаем със статията на Бостром, написана през 2003 г., става ясно, че хората никога наистина няма да могат да проверят в подробности нито един от трите сценарии, доколкото според извода на Бостром „ако сега не живеем във виртуален, моделиран свят, нашите потомци най-вероятно никога няма да моделират своите предци“.

Логическата структура „ако това е истина, тогава това е истина, в противен случай е лъжа“ означава, че всичките тези философски спорове нямат никакво значение. Или сме в матрицата, или не сме. И ско не сме в нея, то едва ли ще я създадем, защото ако матрицата беше възможна, така или иначе щяхме да я създадем. И бихме се намирали в нея.

Остава неясно как този извод може да повлияе на инвестиционната дейност, пише Business Insider.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини