Last news in Fakti

6 Март, 2014 15:08 10 184 4

Пробив в матрицата: Граждани поискаха 100% мажоритарен вот

  • мажоритарни избори-
  • 100% мажоритарен вот-
  • матрицата-
  • гражданска инициатива-
  • 2 тура

Мажоритарната система ще сложи кръст на политическото инженерство и номадството на депутатите

Пробив в матрицата: Граждани поискаха 100% мажоритарен вот - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започва гражданска инициатива и дебат в подкрепа на "100 процента мажоритарен избор в два тура“. Това обяви на нарочно свикана пресконференция Боян Атанасов от Инициативния комитет, в който участват още Иван Сотиров, Димитър Иванов, Мира Радева, Христо Бойчев, Росен Йеротеев, Валери Найденов, Николай Недялков, Иво Сиромахов и др.

Инициаторите планират да проведат срещи с президента Росен Плевнелиев и парламентарните сили, за да ги убедят да променят първия въпрос за референдума, тъй като е неясен и е насочен против мажоритарния избор. От Инициативата излизат с декларация, в която посочват, че въпросът, предложен от президента, "Подкрепяте ли част от депутатите да се избират мажоритарно" е неясен и по същество насочен против мажоритарния вот, защото не се посочва за каква част от народните представители става дума. Ако отговорим "да", после пак всичко ще решат партийните олигархии, предупреждават от инициативата.


Снимка: М. Богданова ©
 

Ако не се случи промяната на въпроса Иван Сотиров съобщи, че Инициативния комитет не изключва и събирането на нова подписка за провеждане на референдум с въпроси: "П одкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно в два тура?" и "Подкрепяте ли да можете да отзовавате своите народни представители?"

Сотиров обяви, че инициативата ще се обяви и за промяна в т.нар. Закон за референдумите, защото според сега действащите разпоредби само мощна и добре структурирана партия може да събере необходимите подписи. Според него поне на половина трябва да се намали необходимата бройка за свикване на референдум, защото изискваните от 500 000 подписа могат да се съберат от големи партии като ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според Сотиров за последните 26 години сме свидетели как пропорционалната система уби много от партиите, а парламентът деградира като рейтинг.

Димитър Иванов припомни, че мажоритарната система ще направи възможно отзоваването на депутатите. Сега по пропорционални листи дори и лидерът на партията призовава депутатите да напуснат парламента. При 240 едномандатни райони може да се събере подписка и народния представител да бъде отзован.

Президентската институция се ползва с висок рейтинг на доверие, защото държавният глава се избира мажоритарно, отбеляза Мира Радева от МБМД.

Мажоритарната система ще сложи кръст на политическото инженерство и номадството на депутатите, отбеляза Димитър Иванов. Според Мира Радева от социологическа агенция МБМД мажоритарната изборна система няма да убие политическата система, а ще я надгради.

Какво означава частичен избор на мажоритарни кандидати за депутати. Изборът и на 1 депутат е частичен избор, ние настояваме всичките 240 депутата да се избират мажоритарно, отбеляза Димитър Иванов.

Мира Радева посочи, че обществото ни има добър и богат опит в този вид избор. 267 кметове в България през последните 20 години се избират мажоритарно. Местната власт е една от най-стабилните и с ясни механизми на контрол, отбеляза Мира Радева. Тя обясни, че последните изследвания, правени от нейната агенция са отбелязали ясна тенденция за подкрепа на мажоритарния вот. Около 61% го подкрепят, 20 са против и едва 19% нямат мнение. Това не е изненада, защото още през 2002 г. отчетохме 52% за този вид избор.

България днес се нуждае от промяна. През 1958 г. Франция е в криза. Страната е обхваната от вълнения, в Париж стават атентати, говори се за недоволството сред военните, но генерал Де Гол решава да направи промяната. Той въвежда мажоритарни избори в два тура и нова конституция. Де Гол е създателят на Петата република и оттогава Франция има предвидимо политическо поведение, припомни Боян Атанасов.

Вярвам на медиите. Журналистите са почтени хора. През всичките години сме получавали подкрепа от медиите за нашите инициативи, отговори Мира Радева на въпрос на Факти.бг дали Инициативата ще търси подкрепа от медиите в подкрепа на 100% мажоритарен вот.

Не е вярно твърдението, че мажоритарният вот обслужва олигархията. През 2009 г. Братя Галеви се явиха като мажоритарни кандидати с надеждата да влязат в парламента. Избраха райони, където традиционно смятаха, че са техни, но хората не гласуваха за тях, обяви Боян Атанасов.
Иван Сотиров допълни, че мажоритарният вот е много по-евтин от пропорционалния, защото дава възможност за работа на терен и директна агитация с избирателите вместо да се наливат пари в скъпи медийни кампании.

България има опит с отзоваването на политици. Да си спомним как това стана при отстраняването на Кирил Йорданов като кмет на Варна, припомни Мира Радева. Според нея обществото, както и икономиката се нуждаят от надежда. Мажоритарният вот се подкрепя от активните политически и икономически хора, защото те искат да определят правилата на играта, а не политическите партии да им предлагат листи. Мира Радева припомни, че демокрацията се ражда в мажоритарния вот. Отговорността се носи в политиката индивидуално, колективна е безотговорността, предлагана от пропорционалната система, припомни Радева. Партиите ще са принудени да покачат нивото и да дават шанс на качествените си кадри.

Проблемът с разпознаваемостта и силната позиция на партиен кадър при първите избори ще бъде решен с времето и след един или два изборни цикъла, именно поради възможността да отзоваваме и фактът, че всеки депутат ще отговаря за сравнително брой хора, които лично са го изпратили в Народното събрание.
Отзоваването не е екзотика и такава система съществува в други държави, като е въпрос на политическо решение дали това ще може да се случи с 2/3 от гласовете на хората от съответния едномандатен район или с 50% от гласовете, отбеляза Иван Сотиров.

Хората от столичния "Люлин", например, няма да могат да отзоват депутати на "Младост", обясни лицето на фейсбук групата „100% мажоритарен вот” Боян Атанасов.

Аз подкрепям 100% мажоритарната система, защото с нея се връща властта на суверена - народа, заяви Росен Йеротеев от гражданско сдружение "Справедливост". Според него по този начин се прави по-ясна връзката на избирателя с депутата. В момента партиите имат къс списък от разпознаваеми лица. При 100% мажоритарната система ние ще избираме депутатите, няма да ги реди партийната листа. Няма да виси над главите на нашите избиратели бичът партийния, както е сега при пропорционалната система, каза Росен Йеротеев. Според него в момента не ние избираме депутатите, защото той е предпоставен, защото е заключен между няколко партии и малък брой личности.

 

Вижте видеото от пресконференцията: http://bit.ly/1ccA9y8

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    3 1 Отговор
    Само ПРОМЯНА в начина на избиране на депутати може да донесе ПРОМЯНА в обществото.

    Всякакви новопоявили се Барековци са просто новите глави на старата ламя.
    А от хората се очаква само трябва да им д....е на дудука.
  • 2 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    всички сме в матрицата
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До The Big Boss!
    Имате поткрепа от компанията за изнесеното във форума!
    Ние до последния си дъх ,ще търсим отговорност за УБИТИТЕ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ С ДЕЦАТА СИ НА ГАРА БУНОВО,БОМБАТА НА ПЛАЖА В ДРУЖБА,БОМБАТА В ХОТЕЛА В СЛИВЕН,БОМБАТА НА ГАРА ПЛОВДИВ!........Извършители се знаят!....това са продавачи на сухо мляко,хидро инженери.....отличават се с извършен на тялото им СЮНЕТ!........в изнесения коментар нещата са точни,а не обидни!
  • 4 Венелин Дянков

    0 0 Отговор
    Аз съм 100% за мажоритарен вот, но нямаме нужда от 2-та кръга! На предпоследните избори за кмет във Варна Кирил Йорданов се тупаше по гърдите че е мажоритарно избран със 35000 гласа (10% от населението на града!). Мислех че няма как да е по-зле, но на последните, на балотажа, двамата кандидати заедно събраха толкова! Т. е. в момента законния кмет е представител на 5% от варненци! Ако се въведе мажоритарен вот в 2 тура партиите пак ще ни разиграват като си вкарват некадърните пионки, хората няма да гласуват и положението ще е същото както до сега.
    Затова мисля че вота трябва да е 100% мажоритарен - за да може кандидата да заеме съответното място, за него трябва да са гласували минимум 50% +1 от имащите право на глас!