Отидете към основна версия

2 257 7

Борисов се вкара в голяма тупаница

  • татяна буруджиева-
  • избори-
  • президент

Според Татяна Буруджиева победата на Румен Радев е шамар за управляващите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това е победа на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Най-важното, това е решение на българския избирател да удари едно шамарче за да се опомнят управляващите, да не правят това, което правят. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия него, през президентската институция.“ Това заяви пред Факти.бг политолога Татяна Буруджиева. Тя коментира резултатите на изборите за президент, в които Румен Радев удържа категорична победа срещу Цецка Цачева.

Може ли победата на Румен Радев да се коментира като победа на БСП или по-скоро е чисто мажоритарна ?

Мажоритарни победи без подкрепа на партии няма, но мажоритарната победа е мажоритарна победа. Това е победа на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Най-важното, това е решение на българския избирател да удари едно шамарче, за да се опомнят управляващите, да не правят това, което правят.

Проблем за мен и това, което ще стане през тази вечер е, че господин Борисов се вкара в една сериозна тупаница, ако мога така да се изразя. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия него, през президентската институция. За нея самият Борисов твърди, че не е чак толкова важна и няма толкова перогативи и възможности. Той обвърза резултатите на тези избори със собственото си управление и го превърна в доста по-сериозен проблем, отколкото избирателите са търсели като ефект.

Между първи и втори тур г-н Борисов, г-жа Цачева и г-н Цветанов не успяха да разберат за какво точно става дума. Те продължиха да навиват пружината в една посока. Те се държаха като не особено добри състезатели по бобслей, които се пускат по един улей и не могат да контролират нито скорост, нито да управляват шейната. Вместо да разберат за какво става въпрос на първи тур и и максимално да минимализират дефектите и максимално да потърсят ефектите и възможностите в тази предизборна кампания, те продължиха в другата посока. Те продължиха да изкарват другите виновни, за нещо, което изисква тяхното внимание и техния самоанализ.

Грешка ли беше ГЕРБ да издигнат точно Цецка Цачева като кандидат за президент?

Със сигурност при един кандидат това шамарче щеше да бъде по-леко. Щеше да се изрази в една близост на резултатите, може би в една трудна кампания. По-вероятно ГЕРБ да излезе с чест от президентската кампания. В българската съвременна история и през тези 27 години много рядко българинът е оставял една партия да съсредоточи цялата власт във всички институции. Това стана само в ГЕРБ през последната една година. Обикновено се търси баланс. В този смисъл голямата грешка на г-н Борисов е че поиска цялата местна власт. Всички помним какви бяха онези избори и по какъв недемократичен начин беше изтръгната онази огромна победа. Това в известна степен му се връща. Просто кандидатурата на г-жа Цачева се превърна в един катализатор на онези процеси, които така или иначе се случват и в ГЕРБ, и в управляващата коалиция и в обществото спрямо партията. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини