Отидете към основна версия

2 661 14

Джон Кери иска да избегне пировата победа в Сирия

  • джон кери-
  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • башар асад

Времето на Кери изтича, а Русия изглежда не бърза

Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Времето на държавния секретар на САЩ Джон Кери изтича. В последните седмици на този пост той се опитва да постигне споразумение с руснаците, защото перспективите не са светли, коментира колумнистът на „Вашингтон поуст“ Джош Рогън.

Джон Кери иска да сложи край на обсадата на Алепо – той е мотивиран не само от тежката хуманитарна криза в града и в Сирия, но и от перспективата новоизбраният президент Доналд Тръмп да постави САЩ на страната на Башар Асад.

Държавният департамент не дава голяма гласност на тихата мисия на Кери, след като последното постигнато примирие с Москва не даде резултати. Зад кулисите обаче дипломатът работи неуморно в опит да спре бруталните бомбардировки на режима на Асад – подкрепен от руснаците – при които мишени стават и болници, както и цивилни.

Усилията на Кери може да звучат като стреляне в тъмното, но това може да е единственият шанс сирийските и руски военни да бъдат убедени да спрат с убийствата.

Стратегията е фокусирана върху Алепо, но цели да разшири своето влияние и до Саудитска Арабия, Катар, Турция и Иран. Сделката ще бъде споразумение от сирийската опозиция да се отдели от фронта „Нусра“, свързан с „Ал Кайда“, чиито бойци ще напуснат източната част на Алепо. В замяна режимът на Асад ще сложи край на обсадата и ще позволи хуманитарни доставки.

В Женева имаше няколко дипломатически срещи между американски и руски дипломати. Джон Кери на няколко пъти разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Продължава, обаче, да има пречки между двете страни. Дипломатически източник ми сподели, че Русия просто иска да спечели време – или да постигне своите военни цели, или да изчака администрацията на Тръмп да встъпи в длъжност.

Джон Кери не е в изгодна позиция за преговори с Асад и Русия. Защо Владимир Путин да сключва сделка с Кери, когато може да изчака още два месеца и да го направи с Доналд Тръмп? По всичко изглежда, че Тръмп е съгласен с Путин, че на сирийската опозиция не може да се вярва и е по-добре за страната Асад да остане на власт.

Страховете около посоката на Тръмп се увеличиха, след като преди дни „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че през октомври Тръмп се е срещнал в Париж с елементи на сирийската опозиция, които Асад и Русия подкрепят.

Ако новоизбраният президент на САЩ постигне сделка с приятелски настроената към Асад опозиция, то той ще успее да направи това, което Кери не успя. Това обаче ще бъде пирова победа. Останалите опозиционни елементи ще продължат борбата и милиони сирийци ще продължат да се противопоставят на бруталното управление на Башар Асад.

Дори по-лошо – САЩ ще се постави в позиция, в която подкрепя тези, извършващи военни престъпления. Джон Кери с прави работи в посока да избегне тази катастрофа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини