3 Декември, 2016 07:59 9 505 29

В Алепо руснаците воюват сякаш са в Грозни

  • алепо-
  • удари-
  • убити-
  • сирия

Едно от решенията за Русия беше да хвърли цялата своя тежка бронирана техника в подкрепа на сирийския президент Башар Асад

В Алепо руснаците воюват сякаш са в Грозни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решаването на чеченската криза и превземането на Грозни се смятат за постижение в руските военни среди. Това се посочва в анализ на италианския анализаторски сайт Analisidifesa.

Според него до 19 септември правителството на Русия е имало два възможни варианта за решение на сирийската криза. Първата опция беше за продължаване на мирните преговори със САЩ за изработване на пътна карта за мир в Сирия. Тези разговори продължават от почти осем месеца.

Вторият вариант включваше хвърляне на всички налични сили в подкрепа на сирийския президент Башар Асад. Този път отрязваше възможността за мирни преговори и залагаше на военната карта за намиране на изход от продължаващата пета година гражданска война в Сирия.

Тази опция можем да я наречем условно „Грозни“. Руската армия използваше масирани бомбардировки, напълно заличиха от лицето на земята столицата на Чечня по време на продължилата близо десет години гражданска война срещу сепаратистите.

До 19 септември пред Русия бяха актуални и двете възможности. Обаче денят на бомбардировката на автоколоната с хуманитарни помощи за Алепо беше преломен. Моделът на преговори беше отхвърлен. Сега Русия прилага моделът Грозни. Той включва политиката на изгорената земя около Алепо, но и неговата обсада заедно с хиляди цивилни под обсада.

Analisidifesa отбелязва, че стратегията на Русия за изгорената земя включва унищожаването на всяка инфраструктура, която се е използвала, за да се поддържа живота в обсаденото Алепо. Цел на бомбардировките станаха болници, водопроводи, домове, центрове за раздаване на хуманитарна помощ и други. Руските бомби убиха 213 души – мъже, жени и деца. Половината от 67 ранени бяха деца.

Очевидци, измъкнали се от ада на Алепо, разказват, че руснаците използвали бункерни бомби „Бластер“ в жилищни райони.

В. „Лондон таймс“ пише, че някои руски подразделения са открили огън по жилищни райони със системата за залпов огън ТОС-1, която е смятана за най-мощната в момента.

А стратегията „Грозни“ - не е ли военно престъпление? Това питат риторично анализаторите от Analisidifesa.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    47 1 Отговор
    лъжи и хитрини---медийна война...Едно да бяхте разбрали, все по трудно можеш да манипулираш хора ,когато има Гугъл търсачка. Пример с ТРЪМП показателен ,толкова го плюха всички ,но накрая победи ,защото 1+1 две , а не като искаха да покажат от щаба на Клинтън...
  • 2 балама

    45 1 Отговор
    А, "анализаторите" от Анал....., не си ли задават въпроса, дали да обучиш, въоръжиш, изпратиш в суверенна страна и да поддържаш военно, финансово, логистично, медийно, политически... касапи и канибали събирани от по света и у нас, не е "военно престъпление".
  • 3 Д'Мин

    53 2 Отговор
    Автора на статията от позицията си зад коппютъра и натискайки всичка сила клавиатурата му ни внушава, ще руснаците са взели на абордаж мирното население на Алепо. Колят и бесят майки и деца, най-вече старци, защото са трудноподвижни. Всичко това го правят заобикаляйки вежливо бунтовниците, които учудено са свалили оръжието и гледат как рашъните играят казачок около тях. А къде беше аФФФтора, когато умерени и не чак толкова умерени превземаха Алепо? Или те кротко преминаха по улиците му, като на гей парад, засипвани с цветя от мирното население? А тези с белите каски могат да се видят в Ю-тубито, как фабрикуват ужасите на войната-загинал младеж, с тяло сред бетонни отломки, лицето му посипано с прах, измъчена гримаса на смъртта. Следва...селфи на умрелия с двамата му спасители с бели каски, усмихнат, но още с прах по лицето. И към тези снимки за достоверност има видео-"умрелия" лежи, двама махат бетонните парчета от него, изведнъж мъртвия скача и се хваща за крака. Затиснало го бетонно парще. Следва селфито. Това е силата на информационната война!
  • 4 Очевидец от Алепо

    32 2 Отговор
    Бягам си значи аз, измъквам се от ада и изведнъж - БУУУМ. Старшен взрив! Бункерна бомба "Бластер" - веднага я разпознах! Добре, че не ме фрасна в челото, че щях да забравя английския и нямаше да мога да дам интервю. Обръщам се назад и какво да видя: жилищният район, в който живеех допреди малко - целият в огън! Такъв огън може да запали само системата ТОС-1, тя е най-мощната в момента!
    Престъпници! Добре, че се измъкнах от Ад! Още по-добре,че ме спасиха западните журналисти!
  • 5 Михайлов

    44 0 Отговор
    Михайлов,
    Либия и Ирак не бяха ли военно престъпление????????????????
  • 6 незнайко

    24 0 Отговор
    Господа БЪЛГАРИ, не обръщайте никакво внимание на това, с което се мъчат да ни манипулират. След като нямаме избори в момента и липсва правителство, жулналистите се чудят с какво да ни залъгват. Не сме ние, които ще оправим света. ПАРИТЕ СА !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    25 1 Отговор
    Бруталната истина е че нито Русия нито САЩ признават какъвто и да е международен съд, така че по дефиниция те не могат да бъдат осъдени за военнопрестъпления.

    Между другото интересно след като жилищни квартали на милионен град биват жестоко бомбардирани с най-мощните оръжия на Русия, как така жертвите от тези бомбардировки са само 213? Все си мисля, че Русия може да постигне тези жертви дори само с една бомба, ако тя е в жилищен квартал.
  • 9 onq s konq

    2 28 Отговор
    Няма лошо че се нахъсвате тука да казвате един през друг на бялото черно,дори в демогратично БГ можете спокойно на улицата да си репетирате "Посрещане на братушки с хляб и сол" като на 9-ти!И всичко това -БЕЗ СТРАХ И ПРИТЕСНЕНИЕ че ще ви затворят в лудницата,...защото лудницата е затворена:)

    Коментиран от #11

  • 10 Kcaniba

    33 0 Отговор
    Няма лошо че брой идиоти тук рязко се е съкратил!!!
    Видимо прозрениего бавно но сигурно идва.
    И само двама, трима евтини от Козяк продължават да блеят и ни убеждават кое е черно и кое е бяло!
    Русия праща в Алепо хуманитарни конвои!
    Бе осигорила 10 дневни коридори за изтегляне на мирни граждани от Алепо, как то и такива за изтеглене на "умеренната опозиция"!
    Някой знае ли колко са успели да избягат от ръцете на обучени и въоръжени от американски инструктори главорези!??
    Няма и стотина!!!!
    Всичките жители на Алепо или Мосул се явяват живото прикритие - жив щит, с цел именно такива статийки!!!
    Само че в Мосул нява цивилни жертви, налииии!!!)))
    А в Алепо има!!!
  • 11 Лафчи

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Как няма да е затворена лудницата,като прелива от такива,като теб.
  • 12 стоян георгиев

    2 16 Отговор
    и резултата ще бъде същия,едно голямо нищо!бомбандираха грозни изрепаха маса народ,сега плащат на чеченците за да имат по-мако партизани в гората ,но както се видя хич не са малко щом пратиха 2000 човека в сирия ,а битките с руската армия в кавказ не спират.автора обаче е допуснал грешка убитите в алепо са много повече от 300 човека сред цивилното население и за това няма място за дискусии,достатъчно е да се видят пораженията на града от дроновете дето го снимат всеки ден,реално от алепо не е останало почти нищо здраво.

    Коментиран от #18

  • 13 Крилья Советов

    15 0 Отговор
    Имам чувството, че все руснаците са виновни, включително за ислямистката дестабилизация в цяла Северна Африка, Боко Харам и разбира се, за пленяването на стотици американски образци бронетехника в Ирак от "Ислямска държава". Как се разбра за използването на противобункерни бомби с конкретно наименование - сигурно неграмотния арабски чалмалия е прочел надписа преди да избухне?

    Сравнението с Чечня пък е направо неуместно! В Чечня всичките воюващи страни бяха руснаци. Джохар Дудаев бе генерал от съветската и руската армия, току-що завърнал се от авиобазата в Естония, която тогава е командвал. Чеченците имаха много силна подкрепа измежду върховете на властта в Русия - генерали, които продават горива, оръжие и оръжейни системи. Затова до 1993 никой с Чечня не се занимаваше, въпреки че имаше данни за много убити етнически руснаци - по някои данни около 200,000 души просто изчезват.

    Истинският въпрос е защо Чечня се задържа толкова дълго. Задържа се заради подкрепата отгоре. Задържа се, защото имаше национални предатели, които срещу заплащане съобщаваха на чеченците каквото им трябваше. Задържа се, защото цялата контрабанда минаваше оттам. Задържа се, защото никой не вземаше насериозно сепаратистките стремежи на Грозни.

    Коментиран от #27

  • 14 для Крилья Советов

    3 0 Отговор
    Не следует рассуждать публично о том, что знаете в теории. Вы не правы.

    Коментиран от #19

  • 15 567

    9 1 Отговор
    Крачката от Сирия до Грозни е само една,но трябва да се мисли,а не да се лае...........и се радвайте,че руснаците са там и стоят здраво,защото след Сирия вече е България.
    Мълчете си сополанковци и стига сте лаели....
  • 16 да го кажем направо

    15 1 Отговор
    Да сравниш ситуацията на днешна Сирия и тогавашната Чечня ...е меко казано идиотско.Няма нито една прилика-нито във военните действия-нито в политическата позиция--нито в международната обстановка...абе нищо.Моного е дълго за обяснение,а нямам време--Единственото по което си приличат двете ситуации е,че брадатите главорези искат да направят Халифат.Другата прилика е,че и във двете ситуации,така нареченият "свободен свят" и най-вече САЩ подкрепят радикалните главорези със инструктори,пари,оръжие и политически чадър-факт!....Това е реалито накратко....и със такива статии не ви ли се струва че вече ни обиждате??-за толкова тъпи ли ни имате .....
  • 17 Крилья Советов

    7 2 Отговор
    За самата операция с бронетехниката насред Грозни доста от специалистите определят, че е била грешка от самото начало.
    Именно това става причина в градските условия на Грозни да се води война срещу мобилен противник с гранатомети и РПГ-7. РПГ-7 е оръжейна система, способна да пробие като масло бронята на кой да е съвременен танк от близко разстояние, като стрелящият е почти невидим за екипажите в танковете.

    Резултатите ги знаем - около 700,000 руснаци бяха избити или избягаха от Чечня. Безотговорното ръководство на СССР и после на Руската федерация от онова време обаче носят вината за това, защото Чечня можеше и трябваше да бъде предотвратена. И не 1993-1994 да започнат операциите срещу Дудаев, а още през 1991, когато сепаратистите искаха да се оттеглят. Ненавременната намеса и с неподходящи средства позволи на сепаратистите да извършат етническо прочистване и да ударят сериозно по реномето и финансите на Русия.

    Коментиран от #20

  • 18 кроко

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    А колко хиляди успешно интегрирани мюсюлмани от Европа заминаха да се бият за ИДИЛ?
    Колко стотин хиляди загинаха в Афганиста, а в Ирак, а в Либия, а в Йемен?
    Колко милиарда са наляли американците в Ирак и Афганситан и какъв е резултата?
    И кой започна войната и разрушението на Сирия: брадатите борци за свобода и човешки права или Асад подна да си бомбандира държавата за кеф?
    Пиши си там като селска клюкарка, някакви глупости за президентшата и стига си дрънкал лъжи. И без това тия, които биха ти се вързали, се броят на пръстите на едната ръка на дърводелец с многогодишен стаж.

    Коментиран от #28

  • 19 Крилья Советов

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "для Крилья Советов":

    А вы там были? Вы там жили? Рассуждать не надо, потому что я был не прав? Кто тогда прав? Вы стали участником этой войны? Надо обосновать! Иначе - спасибо за коментарий.
  • 20 НА БАБА ТИ ФЪРЧИЛОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Крилья Советов":

    В ИРАК И АФГАНИСТАН ЗНАЕШ ЛИ ГИ ЖЕРТВИТЕ ЩОМ СИ ТОЛКОВА ИНФОРМИРАН.КАЖИ ГИ.А СЪЩО КАЖИ С ДЪРВЕНИ ТОЯГИ ЛИ БЯХА КРАВАРИТЕ ИЛИ С ПОСЛЕДНОТО ИЗЛЯЗЛО ТЕХНОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ.И ТОВА КАЖИ.
  • 21 Хайко

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А стратегията „Грозни“ - не е ли военно престъпление? Това питат риторично анализаторите от Analisidifesa.

    А свалянето на законно избрани президенти не е ли намеса във вътрешните работи на дадена страна?
    Пробваха се в Иран лицемерните западняци...пробваха се в Русия също...е не успяха...
    За съжаление в страни като Либия, Ирак, Египет нещата им се получиха.
    Разбутаха целия близък изток и сега им сърбаме попарата на тия тъпани западни...
    Питам се защо не свалят онзи другия диктатор - бай Ви Ердоган. такова гонение на цивилни и военни никъде и никога не е имало в съвременния свят...той с какво е "по-добър" от другите свалени диктатори?
    Двойни стандарти, двойни стандарти - другари и другарки...това е западния свят...лицемерие до безобразие!!
  • 22 no name no face no number

    4 0 Отговор
    Дано Тръмп е пич но за момента Русия няма алтернатива. Последна надежда срещу ш...ния тов световен ред.
  • 23 Крилья Советов

    7 0 Отговор
    Не е нужно да крещиш и драскаш с главни букви! За Ирак говориш, но за кои жертви - срещу американците или заедно с американците? А в Афганистан кой докара на власт ислямистите? Кой изобщо подкрепя ислямистите и чие творение са те? Дали не са плод на игрите на САЩ и Израел?

    Аз помня доста от тези неща - събитията през 1979 година, нахлуването на СССР в Афганистан. Гледал съм и доста научно-популярни филми, чел съм книги. Да ти кажа ли, че САЩ изградиха терористичните лагери в Пакистан, за да оглавят коалицията срещу Съветския съюз и вкарваха американско оръжие там? Затова СССР се изтеглиха впоследствие. Стана ли Афганистан мирно място, има ли демокрация там или напротив - в сравнение с епохата на Наджибула, когото обесиха публично, в страната цари мълчалива гражданска война?

    За Ирак кой разбуни кошера? Руснаците, които използваха Ирак като клиент за продажба на руско оръжие или същите американци, които продаваха оръжие и на Ирак, и на Иран, а предизвикаха и Ирано-иракската война?
  • 24 mediator37

    6 0 Отговор
    ТОС-1 Буратино е голямокалибрена реактивна артилерия за тактически пробиви на ОТКРИТИ МЕСТНОСТИ. Стреля с термобаричаски заряди. Те представляват бензинови аерозоли, които, след като се пръснат във въздуха, се подпалват вторично и изтеглят кислорода, в резултат на което живата сила умира от задушаване или в най-добрия случай припада. Стрелбата е от много близко разстояние с право или полуправо мерене. Което ще рече, че в градски условия няма как да се приложи. ТОС 1 върви заедно или следва танкови съединения, защото самата установка е напълно беззащитна и освен пакета с ракетите, няма даже лека картечница.
    Това е толкова страховита артилерия, че ако беше вярно, светът щеше да пропищи и да се ореве орталъка.
    Ша ва замоля, да не пишете такива работи, ако не са проверени. Иначе бих се радвал, ако е вярно.
  • 25 Бай хой

    5 0 Отговор
    Пропаганда от най елементарен вид. Адресирана до индивиди които не се интересуват от обективната истина, а сляпо се водят от омраза и злоба.
    Да си припомним действителните исторически факти. При току що договорено примирие и влизането му в сила смо часове след това сащ и ръководената от тях коалиция нападат армията на Сирия координирано с идил. Първоначално отричат. Следва нападение на хуманитарния конвой като сащ и Русия се обвиняват взаимно. В последствие рунаците доказват че нападението не е тяхно а хамитата замълчават. Между другото нападението е в момент удобен за заглушаване на скандала с нападението срещу сирийската армия и подвеждането на коалиционните партньори на сащ. Днес вече те си признават и дори по тази причина някои от съюзниците си изтеглят самолетите.
    Това не пречи на някои да си правят отвратителна и лъжлива пропаганда.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Крилья Советов":

    данни за убити 200 хиляди етнически руснаци няма ,тва е руска лъжа повтаряна многократно за да мине за истина.няма изчезнали такива.дори хипотетично да приемем че са убити толкова хора ,те няма как да изчезнат безследно в една територия с големината на български окръг владяна поне от 10 години от русия,демек щяха отдавна да са открити гробовете им и тва да бе представено пред света.истината е съвсем различна ,подобна е групата на изчезналите чеченци чиито гробове се откриват постоянно в чечня и не само там.както ти казах и в друг пост ако имаш инфо за убитите руснаци публикуваи го и ще го коментирам ,но съм сигурен че нямаш такова!
  • 28 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "кроко":

    ти преди да ми задаваш въпроси отговори на моите!!!колко турци е имало при клането в батак бе душо?и къде продават евтин бензин в австрия?
    в сирия разрушението го почна асад срещу мирните протести на народа му .откри стрелба по невъоръжени протестиращи срещу тоталитарния му режим и от там почна всичко.ирак и афганистан сега са в много по-добро състояние въпреки гражданските воини там от времето на талибаните и садам или си забравил колко народ измря в тези страни преди американците ?всъщност не си забравил ,а никога не си знаел :)!!!!!!!!!
    та чакам за бензина и турците в батак.може да ми отговори и някои от многоброините ти последователи,няма проблеми !
  • 29 Бизнесмен

    0 1 Отговор
    Цената за живота на диктаторите излиза много скъпо . И все пак не съм сигурен че ще му се размине въжето. Гледайки в бъдещето , спокойно можем да се ангажираме за спасението на гн. КИМ ЧЕН УМ . Така че ще има много работа и много зелени гущерчета , стягайте се.