Отидете към основна версия

3 498 10

Румяна Бетова: Трябва да се научим да застраховаме и имуществото

  • хитрино-
  • имущество-
  • апартаменти-
  • къщи-
  • застраховки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли българинът навици да застрахова дома си? Този въпрос коментира пред Факти.бг Румяна Бетова, изпълнителен директор на Евроинс.

- Г-жо Бетова, защо и след трагедията за Хитрино пак говорим за липсата на застраховки за частните сгради?

- Трагедията в Хитрино за пореден път постави въпроса за застрахователната култура на българина. Все още ние се отнасяме по традиция - „да чукнем на дърво“, към своето лично имущество. Има разрушени къщи, които ако нямат застраховки, на нас, като общество, ще ни се наложи да правим акции за събиране на средства за тяхното възстановяване. През последните 20 години българинът свикна, че при бедствие държавата ще помогне. Но, нужно е сами да помислим за рисковете.

- Бихте ли посочили примерно колко ще струва застраховането на стандартен двустаен апартамент в София или къща в провинцията?

- Всяка компания, която работи на българския пазар, има разнообразни схеми за застраховане. За по-голяма яснота може да се каже, че срещу 100 лв. на година можем да застраховаме имущество за 100 000 лв. За съжаление българинът смята, че природни катаклизми като градушка или бедствието като Хитрино няма да го засегнат.

- Каква е ситуацията в другите страни?

- Мога за пример да Ви дам Чехия и Унгария. Там близо 70 – 80 % от имуществото е застраховано. У нас този процент е под 10%. Преди промените у нас тези застраховки се събираха от държавата и това най - вероятно е наложило мисленето на българина, че не той, а държавата трябва да се грижи за неговото имущество.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини