Отидете към основна версия

18 659 34

Когато цъфне асфалтът...

  • канцер

Кръпки между кръпки и асфалтът цъфва

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нормално било асфалтът да цъфне. Обилен валеж, ниски температури, тежест на тези тежкотоварни средства. Така казва министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. А дупки имало само по старите и неремонтирани пътища.

Ето още обяснения. Важно било да се знае, че в момента, това, което се прави като кръпки, се правило със студена асфалтова смес. Тя била временна, защото през пролетта, ще се правят с топла асфалтова смес. Така де „студено-топло“, после „топло-студено“. И така всяка година.

Сигурно всичко това е вярно за картинката „когато асфалтът цъфне“. Само че има малко подробности. Ако ги подредим списъкът от въпроси по „детайлите“ ще изглежда така:

Нима където и да било в Европа няма обилен валеж, ниски температури и тежки камиони? А защо там асфалтът не цъфва?

Наистина ли дупките са само по старите и неремонтирани пътища? А защо асфалтът цъфна по магистралите „Марица“, „Хемус“ и „Тракия“ например? Или на „Цариградско шосе“? Или по който и да е път в България? Да не молим шофьорите да ни изпращат снимки, защото няма къде да ги съберем.

Нима, когато се правят пътища не се взема предвид, че в тази страна има все още четири сезона, а през зимата температурите падат, минават тежки камиони и вали сняг? А през лятото, когато асфалтът се размекне от жегите? В българския език съществува ироничният израз „Когато цъфнат налъмите“. Идеята на този израз, свързан с някогашните дървени подметки с брезентови ленти, наречени налъми, е, че нещото никога няма да се случи.

Сега ще трябва да си сменим фразеологията. Няма да казваме „Когато цъфнат налъмите“, а „Когато цъфне асфалтът“.

Иначе винетките са си винетки, а играта на „топло и студено“ ще продължава с мръсна газ. Така че да се погрижим най-после на асфалта да не му е толкова студено, нито толкова горещо. И ако може по него да минават само автомобилни на въздушни възглавници.

Публикувано във факти.бг:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини