Отидете към основна версия

45 062 46

Кога се свалят регистрационните табели?

  • иво кирилов-
  • регистрационни табели-
  • пътна полиция-
  • табела-
  • регистрация-
  • канцер
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По така формулираните изменения в Закона за движение по пътищата няма как да свалиш регистрационните номера на лек автомобил, който не се управлява от собственика му, но колата се спира от движение с мотивирана заповед. Това заяви за Факти.бг Иво Кирилов от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”.

Г-н Кирилов, колко са свалените регистрационни табели на леки автомобили от влизане на промените в Закона за движение по пътищата до момента? И за какво са сваляни табели?

От 21 януари до 24 януари тази година свалените регистрационни табели на автомобили в София са 12 на брой. Има една особеност, че регистрационните табели се свалят само, когато автомобилът се управлява от собственик. Иначе установените водачи с алкохол и наркотични вещества са много повече. Последният случай е от предишната нощ и е за употреба на наркотични вещества. Но като цяло случаите са главно за алкохол. И това е така, тъй като малко по – специфично се установяват наркотичните вещества. Тестовете за установяването на наркотици са скъпи. Освен това, когато водачът има неадекватно поведение и след като е изпробван за алкохол и не показва наличие на такъв, се предприема действие по изпробването му с друго техническо средство дрегер, полеви или със специален уред.

По така формулираните изменения в Закона за движение по пътищата няма как да свалиш регистрационните номера на лек автомобил, който не се управлява от собственика.

Когато автомобилът се управлява от собственика, предната и задната регистрационни табели се отнемат незабавно.В рамките до 12 часа след издаване на документите за отнемане на табелите, правоспособните водачи могат да придвижат автомобила до охраняем паркинг или където собственика на колата е преценил, че ще я съхранява, докато му е прекратена регистрацията. Тези 12 часа започват да текат от момента на издадените съответни документи Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ и заповед за принудителна административна мярка спиране на автомобила от движение.

В същото време обаче по чл. 343 г от НПК управление на автомобил без регистрационни табели е престъпление.

В другите случаи, когато автомобилът се управлява от не собственик, колата се спира от движение с мотивирана заповед , но тогава не се отнемат табелите, а само се спира автомобила от движение, като се отнема свидетелство за регистрация част две. Когато шофьорът не е собственик на автомобила се издава заповед до 30 дни спиране на автомобила от движение.

Преобладава ли процентът на отнемане на регистрационни табели заради управление на превозно средство без свидетелство за правоуправление?

Не мога да кажа. Но от опита ми на улицата примерно от 50 проверени може би един или двама нямат книжки. Защото има и такива, на които са им изтекли свидетелствата за управление, там глобата е друга, те не се водят неправоспособни. А такива, които изобщо не притежават книжки не мисля, че са чак толкова голям процент.

Какво сочи статистиката расте ли броят на дрогираните шофьори?

Възрастовата граница на дрогирани шофьори варира от 18-годишни до 35-годишни, те най-много си позволяват да употребяват наркотици и да шофират след това. Тази година диапазона е от 94-ти набор до 78 – ми набор, за декември 2016 г. – горе долу статистиката е същата Т.е. между 20-годишни и 37-годишни. Но пак ще кажа, че като цяло преобладават заловените водачи след употреба на алкохол. Проблемът с наркотиците е главно в по-големите градове, като София, Пловдив, Бургас, Варна. По Черноморието лятото бяха командировани колеги от страната с допълнителни дрегери за установяване на наркотици, тъй като там през летния сезон се концентрира и вниманието на наркодилърите.

Не е ли това двойна глоба със свалянето на табелите? Въведената санкция със сваляне на регистрационните номера на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда?

Когато се отнемат табелите това е принудително административна мярка спиране от движение, като се прекратява регистрацията. След като приключи административното производство и се издаде наказателно постановление, номерата и цялата административна преписка се изпращат там, където е регистриран автомобила. Т.е. ако приемем, че автомобилът е спрян от движение в София, а той се води на отчет в Пловдив, съответните документи отиват в Пловдив и тази регистрация се прекратява. Т.е. унищожават се тези номера, които са до момента и свидетелството за регистрация част 2 и когато изтече срокът на прекратяване на регистрацията собственикът отива с колата примерно в Пловдив и там му се издават нови номера и свидетелство за регистрация. Така, че това не е двойна глоба, това е принудителна административна мярка.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини