Last news in Fakti

5 Септември, 2016 10:03 4 638 4

И у нас ще се свалят регистрационните табели при нарушение на пътя

  • регистрационни табели-
  • нарушение-
  • кат-
  • полиция

Безопасността по пътищата е моя лична кауза, заяви шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев

И у нас ще се свалят регистрационните табели при нарушение на пътя - 1

От Реформаторския блок (РБ) внасяме промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сваляне на номерата на МПС, когато шофьорът е извършил тежко нарушение като превишаване на скоростта с 50 и повече км/ч.

Това заяви на обществена дискусия в Сливница за безопасността на отсечката Калотина – София Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, избран от Софийска област и член на правната и вътрешна комисии в парламента. Събитието беше организирано от Делчев и Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента и заместник-председател на ДБГ, по повод оплаквания от страна на жители на Драгоман, Сливница и Божирище за безразсъдно каране от страна на преминаващи всяко лято гастарбайтери, които предизвикаха и тежката катастрофа край Драгоман в края на юли. В дискусията се включи заместник-областният управител на Софийска област, представители на ОД на МВР – София, Областното пътно управление, Асоциацията на пострадалите при катастрофи, представители на местната власт от Драгоман и Божурище, на авто форумите, мотористите и гражданското общество.

Моята кауза като председател на транспортната комисия в Народното събрание е безопасността на пътя. Не искам да сме първи по смъртност на пътя в ЕС, а да сме първи по БВП, каза Ананиев. Според думите му събираемостта на глобите от чужденци е много ниска – под 10%. От 13 346 глоби, наложени на чуждестранни граждани през 2015 г. само 524 са платени, това е недопустимо и създава усещане за безнаказаност, каза Ананиев.

Трябва да бъде повишена събираемостта на наложените глоби и за български, и за чуждестранни граждани, категоричен бе Делчев и добави, че ще бъдат предвидени законови промени, според които всеки, извършил нарушение у нас няма да има право да напуска страната преди да заплати, наложената му глоба. Ще настояваме за синхронизиране на системите на КАТ и Гранична полиция и при извършено нарушение и неплатена глоба на границата нарушителят да бъде принуден да плати, за да излезе, каза още той.

Делчев поясни, че се предвиждат и въвеждането на забрана за чужденци да напускат страната, когато срещу тях се води разследване.

По проблема с нарушенията по пътя и безрасъдното каране Ананиев добави, че органите на реда трябва да направят анализа на участъците с концентрация на ПТП и там да бъдат поставени видеокамери и да има засилено полицейско присъствие.

Председателят на ОбС Драгоман Методи Методиев заяви, че от Общинският съвет ще поискат да бъде поставена камера и знак за внимание на моста, на които стана инцидентът с младото семейство мотористи. Според думите му един от основните проблеми в посочената пътна отсечка е, че гастарбайтерите са изморени от шофирането и често се случва да заспят по време на движение, затова Методиев предлага на границата да има кампания, която подканва водачите да шофират само отпочинали.

Станимир Станимиров, пострадал при ПТП в участъка, призова да бъде поставена мантинела или т.нар. "джърсита", които не позволяват навлизане в насрещното, тъй като в началото на отсечката от София към Калотина най-честите инциденти са причинени именно от навлизане в насрещното платно, а представителят на Оластното пътно управление пое ангажимент да бъде направен подобен проект.

От асоциацията на пострадалите при ПТП също поискаха поставяне на повече камери. Представител на простестиращите мотористи също заяви, че трябва да се наблегна на събираемостта на наложените глоби и поиска равноправно третиране на водачите на мотори и други МПС.

Депутатът Настимир Ананиев заяви, че подкрепя искането, както и идеята за създаването на знак "Внимание! Мотористи".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    0 0 Отговор
    Това е правилно решение ! Наистина всеки ден виждаме какво се случва по пътищата и как никой не спазва ограниченията на скоростта.При ограничение от 60км в час карат със 150 а това не може да продължава така.Дано по бързо приемат закона и всички които превишават разрешената скорост с нат 50км в час да им свалят директно номерата и в съда!
  • 2 Коко

    0 0 Отговор
    Председателя на тази комисия е ограничен човек.Свалянето на табелата наказва семейния автомобил.За неспазване на закона отговаря човека а не автомобила и другите от семейството които го ползват.Защо жена ми или дъщеря ми да не могат да използват автомобила ако аз съм нарушителя.
  • 3 Очевидец

    2 0 Отговор
    Чл.1 (2) Движението на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника по пътищата, отворени за обществено ползване, се извършва по изключение при липса на селскостопански и/или горски пътища при придвижване до и/или от мястото на работа. от НАРЕДБА № 15 ОТ 7 АПРИЛ 2008 Г. ЗА РЕДА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА, ОТВОРЕНИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ, НА КОЛЕСНИ ТРАКТОРИ, ТРАКТОРНИ РЕМАРКЕТА И ДРУГА САМОХОДНА ТЕХНИКА, РЕГИСТРИРАНИ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И КОНТРОЛ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА И ГОРСКАТА ТЕХНИКА. За наличието на селскостопанска техника по пътищата пътищата мерки няма ли да се предприемат. Само не казвайте, че в Дунавската равнина и Добруджа липсват селскостопански пътища за придвижване и затова техниката се движи по републиканските пътища. Тези нарушения не оказват пряко влияние на безопасността на движението и поради тази причина явно са маловажни и незабележими за органите на реда. Друго си е да се движи автомобил без включени светлини, с което е създадена голяма опасност.
    Относно създаването на пътен знак "Внимание! Мотористи" ще кажа следното:
    1. В решение на Варненския административен съд е записано "Прието е още, че задължението за заплащане на винетна такса, произтича не от обозначаването на пътя с пътен знак Д-25, а от включването на пътя в списъка на Републиканската пътна мрежа."
    Кому беше тогава необходимо производството и поставянето на знака Д25? Възложител , производител или шофьор?
    2. Пътните знаци не се поддържат и няма нужда от нови пътни знаци в храстите. Да не говоря, че трябва да си оборудван с коса, за да си направиш при необходимост място за спиране извън платното за движение.
    3. Лек път на всички!
  • 4 Гост

    0 1 Отговор
    Тва е тъпо, трябва да се конфискува автомобила докато не се плати глобата. При 50+ км/ч над ограничението, шофиране след употреба на алкохол или наркотици, колата става собственост на местния КАТ. От там те решават дали ще я правят служебна или ще я продават на търг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове