Last news in Fakti

26 Януари, 2017 08:00 44 948 46

Кога се свалят регистрационните табели?

  • иво кирилов-
  • регистрационни табели-
  • пътна полиция-
  • табела-
  • регистрация-
  • канцер
Кога се свалят регистрационните табели? - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По така формулираните изменения в Закона за движение по пътищата няма как да свалиш регистрационните номера на лек автомобил, който не се управлява от собственика му, но колата се спира от движение с мотивирана заповед. Това заяви за Факти.бг Иво Кирилов от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”.

Г-н Кирилов, колко са свалените регистрационни табели на леки автомобили от влизане на промените в Закона за движение по пътищата до момента? И за какво са сваляни табели?

От 21 януари до 24 януари тази година свалените регистрационни табели на автомобили в София са 12 на брой. Има една особеност, че регистрационните табели се свалят само, когато автомобилът се управлява от собственик. Иначе установените водачи с алкохол и наркотични вещества са много повече. Последният случай е от предишната нощ и е за употреба на наркотични вещества. Но като цяло случаите са главно за алкохол. И това е така, тъй като малко по – специфично се установяват наркотичните вещества. Тестовете за установяването на наркотици са скъпи. Освен това, когато водачът има неадекватно поведение и след като е изпробван за алкохол и не показва наличие на такъв, се предприема действие по изпробването му с друго техническо средство дрегер, полеви или със специален уред.

По така формулираните изменения в Закона за движение по пътищата няма как да свалиш регистрационните номера на лек автомобил, който не се управлява от собственика.

Когато автомобилът се управлява от собственика, предната и задната регистрационни табели се отнемат незабавно.В рамките до 12 часа след издаване на документите за отнемане на табелите, правоспособните водачи могат да придвижат автомобила до охраняем паркинг или където собственика на колата е преценил, че ще я съхранява, докато му е прекратена регистрацията. Тези 12 часа започват да текат от момента на издадените съответни документи Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ и заповед за принудителна административна мярка спиране на автомобила от движение.

В същото време обаче по чл. 343 г от НПК управление на автомобил без регистрационни табели е престъпление.

В другите случаи, когато автомобилът се управлява от не собственик, колата се спира от движение с мотивирана заповед , но тогава не се отнемат табелите, а само се спира автомобила от движение, като се отнема свидетелство за регистрация част две. Когато шофьорът не е собственик на автомобила се издава заповед до 30 дни спиране на автомобила от движение.

Преобладава ли процентът на отнемане на регистрационни табели заради управление на превозно средство без свидетелство за правоуправление?

Не мога да кажа. Но от опита ми на улицата примерно от 50 проверени може би един или двама нямат книжки. Защото има и такива, на които са им изтекли свидетелствата за управление, там глобата е друга, те не се водят неправоспособни. А такива, които изобщо не притежават книжки не мисля, че са чак толкова голям процент.

Какво сочи статистиката расте ли броят на дрогираните шофьори?

Възрастовата граница на дрогирани шофьори варира от 18-годишни до 35-годишни, те най-много си позволяват да употребяват наркотици и да шофират след това. Тази година диапазона е от 94-ти набор до 78 – ми набор, за декември 2016 г. – горе долу статистиката е същата Т.е. между 20-годишни и 37-годишни. Но пак ще кажа, че като цяло преобладават заловените водачи след употреба на алкохол. Проблемът с наркотиците е главно в по-големите градове, като София, Пловдив, Бургас, Варна. По Черноморието лятото бяха командировани колеги от страната с допълнителни дрегери за установяване на наркотици, тъй като там през летния сезон се концентрира и вниманието на наркодилърите.

Не е ли това двойна глоба със свалянето на табелите? Въведената санкция със сваляне на регистрационните номера на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда?

Когато се отнемат табелите това е принудително административна мярка спиране от движение, като се прекратява регистрацията. След като приключи административното производство и се издаде наказателно постановление, номерата и цялата административна преписка се изпращат там, където е регистриран автомобила. Т.е. ако приемем, че автомобилът е спрян от движение в София, а той се води на отчет в Пловдив, съответните документи отиват в Пловдив и тази регистрация се прекратява. Т.е. унищожават се тези номера, които са до момента и свидетелството за регистрация част 2 и когато изтече срокът на прекратяване на регистрацията собственикът отива с колата примерно в Пловдив и там му се издават нови номера и свидетелство за регистрация. Така, че това не е двойна глоба, това е принудителна административна мярка.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    29 11 Отговор
    Под друга статия по същият въпрос се бях изказал прибързано!!! Абсолютно ПОДКРЕПЯМ тази тежка санкция придружена с солена глоба за ПЯНИЦИ,НАРКОМАНИ И ГОВЕДА БЕЗ КНИЖКИ!!!!!!!!! Единствено мисля,че 12ч в много кратък период за преместване на дерегистрираната кола!?!? 24ч е ОК!!!

    Коментиран от #2, #8, #43

  • 2 БРО

    14 13 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Гощо, друже прибързано единствено си завършил училище. Вземи остани още годинка-две. С този правопис чак станах "с солено" " ПЯН ". Иначе си ОК.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошбиян

    28 16 Отговор
    Като ми отнемат кат книжката това не значи че са ми отнети уменията да шофирам...това че нямам точки останали и искат да плащам зарад това че съм карал без колан не ме прави убиец

    Коментиран от #44

  • 5 Ха ха ха

    40 3 Отговор
    Е сега на мода ще дойдат колите без прехвърляне ...

    Коментиран от #18

  • 6 дффсд

    28 6 Отговор
    МАЛУМНО. После като се установи че дрегера не показал правилно или полицая си е наумил да ти ги свали номерата кво става?????За какво тогава дрегера не е доказателство и за какво има кръвни проби. Популисти идиоти
  • 7 Азманов

    39 3 Отговор
    Всичко за написаното добре...Но защо никой не повдига въпроса за купените книжки,как неграмотни лица вземат шофьорски книжки и тези лица зад волана нима не са по-опасни от пияните и дрогираните???
  • 8 ГоУст

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Моля Ви не обиждайте Говедата - тези мили, кротки създания....
    Тези, за които говорите са кръглите идиоти...без книжки, дрогирани, пияни..неспазващи закона за движение по пътищата.
  • 9 Николов

    15 3 Отговор
    Аз като собственик нося отговорност, че съм преотстъпил автомобил на неправоспособен или нетрезвен=> мога да търпя санкция. Значи КАТ може да спре автомобила и да му свали табелите на по-късен етап, ако съм го преотстъпил съзнателно. Това е въпрос на едно изречение в новоизмислената и недомислена промяна. Онзи нежен тип Настанилмисер Ананастиев му застина местото, но дано да се настани по-мислещ член там.

    Коментиран от #14

  • 10 Законна

    36 5 Отговор
    Нека има големи глоби и отнеме на книжка или други ограничения за пияни шофьори и други нарушения ,Но Не мисля,че е редно да се отнемат табели на автомобила . Какво са виновни децата или съпруга или съпругата съсобственик на автомобила ,за това ,че другият е нарушил закона .дефакто са наказани всички.Не е редно да не може да си заведеш детето на лекар, или до училище, защото виждате ли мъжа или жената в едно семейство е направил нарушения ,нека бъде наказан ,но да не е така ,че да страдат всички.Отговорноста трябва да е персонална

    Коментиран от #13

  • 11 Ники Сервиза

    34 3 Отговор
    Вече 23 г. активен шофьор - не съм карал дори на 1 бира.
    Но да погледнем малко от по-друга страна. Аз имам 4 коли ( стари бангии със стойност 1500 до 4000 лв. ), кво като свалят номера на някоя. Аз мога да си карам спокойно другите. Много хора има с по 2-3 трошки като моите.
  • 12 Българин

    12 3 Отговор
    Относно "канцерите", Ленин отдавна е изказал становище :)

    „У нас же один только лозунг, один девиз: всякий, кто трудится, тот имеет право пользоваться благами жизни. Тунеядцы, паразиты, высасывающие кровь из трудящегося народа, должны быть лишены этих благ. И мы провозглашаем: все - рабочим, все - трудящимся!”

    Коментиран от #24

  • 13 Morgoth

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Законна":

    Отговорността в едно семейство никога не е персонална. Глобата излиза от семейния бюджет по същия начин какти и парите за такси когато семейството остане без кола заради драстично нарушение.
  • 14 Дребен бизнес

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Николов":

    Работя с няколко коли тип баничарки. Явно ще трябва да променям договорите на шофьорите - да плащат, когато спрат служебната кола от движение за месец. Вероятно ще е свързано с бонусите, защото заплатата по КТ не мога да я пипам. Смятам, че така всеки ще си прави сметката.
    Разбирам законодателя - няма как да дерегистрираш фирмена кола, или камион. Не е виновен собственика, че шофьорът му е говедо. Само не ми ясно защо ЛИЧНИТЕ лизингови коли не се дерегистрират? Смятам, че най-грубите нарушения се правят от собственици на скъпи немски марки.
  • 15 Plovdiv

    22 2 Отговор
    Предчувствам възникването на бизнес с производство на фалшиви номера...
  • 16 гост

    28 2 Отговор
    Мярката е единствено и само още една предопставка за увеличение на корупцията сред служителите на КАТ. Резултатите популизъм и наказани случайни жертви. Цените на корумпираните служители са ясни, 50 лева струва да преминеш ПСИХОТО за категория, 100-200 взимат инструктора и даи на изпита и т.н...Докато не се решат тези проблеми, ако ще и смъртно наказание да има а не сваляне на табели, всичко си е популизъм...Чакам деня в който кат ще свалят табелата на S класа с много поредни цифри и ще трябва да ч пререгистират с нови табели ДАЛИ ??? Отново мярки за мишките !!!!
  • 17 KKK

    11 0 Отговор
    Като гледам всички как се възмущават от нередовните шофьори, се чудя откъде идват всички неграмотни на пътя :D
  • 18 Ах ах ах

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Коли без прехвърляне е велика глупост. Ако имаж "късмет" с новият собтвеник, ще си имаш доста разправии с полицията и ще се проклинаш, задето не си го прехвърлил! Попитайте патили, преди да пишете глупости.
  • 19 Балкански манталитет

    9 0 Отговор
    У Булгарето всяко чудо за три дена.
    Ганьо не признава никакви закони и правила.За това другаря Балкански е беден като църковна мишка.
  • 20 волен сидеров

    7 1 Отговор
    АБСУРДИСТАН-БРАВО продължавайте в същият дух -за олигарси и техните деца няма закони,за бизнесмени и дупедати няма закони не ги лови ...пфуу голяма държава голяма работа,номер едно сме отвсякъде и това ще всява респект и ще кара хората да са поне малко отговорни-е как ще стане не виждам-винаги е било проблем оставянето на вратички във всичко-жалка и тъжна работа....
  • 21 Индиеца

    15 0 Отговор
    Ако застанат до гетата трябва да са с полицеиски тир за номерата.
  • 22 Немупукащия

    0 0 Отговор
    Закона е за коня..... 😊
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    И ми цитирате един от най-големите паразити - еврейски агент, живял на чужд гръб, за сметка на простолюдието...
  • 25 Иван

    2 0 Отговор
    Шофиора ако му свалят табелите собственика после ще има и отмащение на катаджията това сме ние българите
  • 26 глупака

    1 0 Отговор
    Защото стои тук на гадостта на социо-полит-икономи4еската гавра...Заради едната пенсийка.Още една година...Все пак-има и важен + не падат бомби.Засега.Не 4е вси4ки "управляващи"нямаха същия ефект...
  • 27 Красо Зелето

    8 0 Отговор
    А какво правим, ако някое богаташче с последен модел МЛ го спрете и се окаже пиян?? - Вие никога няма да го спрете, защото в КАТ имате списък с номерата на колите, които не трябва да се спират.
    С две думи, да го д**т бедните като нас.
    Айде ГРОБ, време е да си ходите.
    Още не се си отишли и продължавате да бълвате прости закони!
  • 28 Луд с кирка

    2 0 Отговор
    Гади ми се от снимката!
  • 29 деюре

    3 0 Отговор
    да попитам след като ти деригистрирът колата за една година трябва ли да плащам данък за тази година тъй като практически колата не се е движела по пътищата а и гражданска ако не платим втори път ли я деригистрират.малко ми се струва че пак правим недомислени работи.още ако нямам талони не мога дори да продам колата защото без талон не си собственик.изобщо чудна държава услужваш на приятел да си свърши нещо той пие едно малко и честито.
  • 30 МДН

    4 0 Отговор
    Аз съм съгласен , че глобите трябва да са адекватни и строги и да има контрол , но с тези нови глоби не до измислени и незнайно колко поправки ще има..........
  • 31 Vesko

    4 1 Отговор
    Вратичката в този закан е дали си собственик на автомобила или не. Как така, пияното или дрогираното състояние на водача на МПС зависи от това дали той е собственик или не на МПС-то? Защо има различни наказания за едно и също деяние, според такъв критерий? Както се отбелязва в статията, броя на нарушителите е много повече ама защото те не са собственици, наказваме по-малко!!! Оставям коментара на останалите читатели...

    Коментиран от #42

  • 32 rrrrr

    1 0 Отговор
    Не е вярно....автомобилът НЕ СЕ СПИРА ОТ ДВИЖЕНИЕ...тази точка "з" е отменена. Хубаво е да се чете по-внимателно.
  • 33 питанка

    2 1 Отговор
    А защо се унищожават номерата и талона,а не се отнемат за определен срок само,това наистина е двойна глоба?И какво значение има дали е личен автомобил или не,нали нарушението е ено и също?Май пак са си гласували за тях самите закона да не ги хваща,то е ясно на всеки,че политиците карат само лизингови коли,причината също-"толкова са бедни,че нямат възможност да я платят на един път"!
  • 34 СТАЛИН

    3 5 Отговор
    САМО ТАКА М...... ТА ВИ ПИЯНСКА И ДРОГИРАНА ИЗМЕТ НЕ ТАБЕЛИТЕ АМИ И ТАРАТАЙКИТЕ ДА ВИ КОФИСКУВАТ....
  • 35 rot

    3 0 Отговор
    От 5 години карам без книжка и нямам едно нарушение
  • 36 джак

    19 0 Отговор
    Спряха ме за проверка на 21.03.2017 Излезе че книжката ми е изтекла преди месец. Свалиха номерата на автомобила и ми обясниха, че по новият закон се водя неправоспособен водач. За мен това си е чисто изнудване и опит политиците максимално да ни изцедят. Не се оправдавам но да ми ;ОТНЕМАТ КОЛАТА ЗА 6 ДО 12 МЕСЕЦА; Това си е рекет
  • 37 Георги

    7 1 Отговор
    Свалиха ми номерата за изтекла книжка,сега никой от семейството ми не може да ползва автомобила имаме една кола,защо наказателното не е персално а се ощетяват всички не мисля,че е справедливо а много глупаво измислено от поредния умник там горе...

    Коментиран от #38

  • 38 цаца

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Георги":

    Тия к...лета правят ли разлика между нередовен документ и липса или отнет такъв?
    Ако ти изтече срога на личната карта данеби да ти изтриват ЕГН-то...
  • 39 88898

    3 1 Отговор
    dobre de a normalno li e da mi svalqt nomerata samo zajoto sam zabravila da si smenq knijkata sas zakasnenie ot 2 meseca mi svaliha nomerata za 6 meseca kato nqmam nikakvi drugi narusheniq za 12 godini
  • 40 nevakee

    4 0 Отговор
    .. и се прибирам в БГ след пауза от няколко години с жената и детето, спират ме на Пазарджик и ме шокират,че заради изтеклата книжка ще ми свалят номерата .. направиха го...
    6 месеца блокиране на колата и самолетни билети за 3-мата - та да се приберем в Прага...

    както се досещате, емайлите до МВР Пазарджик си останаха глас в пустиня, та сега се чудя как да си прибера колата в Чехия легално..

    транзитни номера ли ще ми дават, пълна БГ регистрация ли трябва да правя, трябва ли да де-регистрирам колата в Чешко .. това са дилеми, които си висят и "помощ не иде от никъде"..

    та така, реших да споделя, та току виж се намерила добра и информирана душа да даде съвет :)

    Поздрави.

    Коментиран от #45

  • 41 nevena

    1 0 Отговор
    Kolata mi e s svaleni tabeli zashtoto q preotstypix za chas na priqtel tabelite bqxa svaleni bez moeto prisystvie ta dali nqkoi znae za kolko.vreme moje da mi zadyrjat nomerata.. Molq pomagaite
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошбиян":

    Уменията да шофираш включват и знаене и спазване на Правилника.За без колан не вземат книжка. Но за такива като теб трябва да измислят санкции за незнание на грамотното писане.
  • 45 Пръцко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "nevakee":

    Пусни им едно дело в Страсбург на тъпите тикви - грубо са нарушили правата ти, отнели са ти частна собственост, а тя е неприкосновена и т.н. в този дух. Аз така бих постъпил. Успех!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.