Отидете към основна версия

4 480 8

Германските знаци на Радев

  • румен радев-
  • ангела меркел

След Брюксел президентът Радев каца в Берлин

Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев ще направи посещение в Берлин. Очевидно в президентството са наясно с дипломатическите дестинации на външнополитическата география. Първите посещения на който и да е президент са знакови. Преведено от дипломатически език те показват важността на отношенията, които един държавен глава иска да подчертае.

След Брюксел Радев каца в Берлин. С германския президент Йоахим Гаук те ще дадат съвместна пресконференция в двореца „Белвю“ – едно от седалищата на германския държавен глава. Мнозина естествено се питат защо Радев не изчака малко. Много скоро, само след дни, в длъжност встъпва новият президент на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер. Въпросът естествено има основания, но както се казва отговорът вероятно е в детайлите.

Първо, очевидно екипът на Радев, в който има достатъчно дипломати с опит в Германия, е бързал да организира посещението, за да уреди знаковата система на президентските виждания. Второ, Радев тепърва ще има много възможности да разговаря с Франк-Валтер Щайнмайер. И третото е може би най-важното. Поканата за това посещение идва от ядрото на немската икономика – Източния комитет на германската икономика, Федералното министерство на икономиката и енергетиката, Асоциацията на германските индустриално-търговски камари, Германо-Българската Индустриално-Търговска камара (ГБИТК), както и Германо-българския форум. И в този смисъл посещението е важно, защото икономиката, а не само политическото другаруване, определя съдбата на България и възможностите за това трябва да се търсят целенасочено. И естествено такава цел е най-мощната европейска икономика, каквато е германската. Особено в този момент, в който ЕС се раздира от кризи и всички погледи са вперени в Германия.

Така че не е особено важно дали Радев ще се върне с някакъв натъпкан политически куфар. Това сега не е нужно. Нужен е знакът, който ще даде на германската политика и на германската икономика, която иска гаранции за бизнеса си в България. А и бежанската криза например има твърде много икономически аспекти, освен всичко, което е свързано със сигурността и политиката. Да не говорим, че в Германия живеят близо 200 000 българи.

С други думи Радев иска да каже: Германия е важна за България. Остава да разбере на място дали България е важна за Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Радев към Гаук: Искаме в Шенген

    Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията.Това заяви в ...
    06.02.2017
    2 896
    9
  • Гаук към Радев: Вашата страна ни е присърце

    Германия е една от първите страни, които посещавате след избирането Ви за президент. Това е знак за тясна връзка, който ме радва и за който Ви благода ...
    06.02.2017
    2 969
    5
  • Президентът Радев е на посещение Германия

    Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Германия. В Берлин българският държавен глава ще разговаря с Федералния президент Йоахим Гаук ...
    06.02.2017
    1 777
    6