Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 19:53 4 472 8

Германските знаци на Радев

  • румен радев-
  • ангела меркел

След Брюксел президентът Радев каца в Берлин

Германските знаци на Радев - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев ще направи посещение в Берлин. Очевидно в президентството са наясно с дипломатическите дестинации на външнополитическата география. Първите посещения на който и да е президент са знакови. Преведено от дипломатически език те показват важността на отношенията, които един държавен глава иска да подчертае.

След Брюксел Радев каца в Берлин. С германския президент Йоахим Гаук те ще дадат съвместна пресконференция в двореца „Белвю“ – едно от седалищата на германския държавен глава. Мнозина естествено се питат защо Радев не изчака малко. Много скоро, само след дни, в длъжност встъпва новият президент на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер. Въпросът естествено има основания, но както се казва отговорът вероятно е в детайлите.

Първо, очевидно екипът на Радев, в който има достатъчно дипломати с опит в Германия, е бързал да организира посещението, за да уреди знаковата система на президентските виждания. Второ, Радев тепърва ще има много възможности да разговаря с Франк-Валтер Щайнмайер. И третото е може би най-важното. Поканата за това посещение идва от ядрото на немската икономика – Източния комитет на германската икономика, Федералното министерство на икономиката и енергетиката, Асоциацията на германските индустриално-търговски камари, Германо-Българската Индустриално-Търговска камара (ГБИТК), както и Германо-българския форум. И в този смисъл посещението е важно, защото икономиката, а не само политическото другаруване, определя съдбата на България и възможностите за това трябва да се търсят целенасочено. И естествено такава цел е най-мощната европейска икономика, каквато е германската. Особено в този момент, в който ЕС се раздира от кризи и всички погледи са вперени в Германия.

Така че не е особено важно дали Радев ще се върне с някакъв натъпкан политически куфар. Това сега не е нужно. Нужен е знакът, който ще даде на германската политика и на германската икономика, която иска гаранции за бизнеса си в България. А и бежанската криза например има твърде много икономически аспекти, освен всичко, което е свързано със сигурността и политиката. Да не говорим, че в Германия живеят близо 200 000 българи.

С други думи Радев иска да каже: Германия е важна за България. Остава да разбере на място дали България е важна за Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колев

    12 26 Отговор
    Този път може да пътува с товарен влак за да си прави реклама.

    Коментиран от #3

  • 2 ГМО

    22 7 Отговор
    Колев, пак си пиян
  • 3 Петров

    18 9 Отговор

    До коментар #1 от "Колев":

    Колев, много си ограничен.
  • 4 ха ха

    11 22 Отговор
    Ще видим сега Радев и генерал Деси с какво ще пътуват Може би пак с товарния самолет

    Коментиран от #5

  • 5 ссс

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Роската Плювналиев му го бил препоръчал, че той летял с него няколко пъти и му харесало. Ама ти нали си трол, от къде да знаеш!
  • 6 стоян георгиев

    8 9 Отговор
    след идването на радев излязоха няколко статии в западната преса точно описващи къв е и кво е.германия няма да е очарована от него ,но докато не прави глупости няма да го покаже.лошото е че тези дето го избутаха на върха имат съвсем други намерения .
  • 7 Колев

    8 11 Отговор
    Олиянени са доста българи,че вярват на Корнелия и сие,спомнете си как завършиха 5-те управления на БСП и какво ни оставиха.Аз съм безпартиен но искам България да стане една нормална европейска държава,но с такива политици няма как да стане.Все пак се избират от трезвения народ.А относно Радев не мога да го разбера сменя съпругата за да бъде по представителен и луксозния правителствен самолет с товарен.Пълен абсурд.
  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    Просто иска да "спести" пари и затова от Брюксел е в Берлин. В германия живеят 200 000 българи, но с какво вероизповедание са? Дали всички са християни? Подмазването по комунистически започна, а уж бил надпартиен.