Отидете към основна версия

3 927 6

Проф.Овчаров: Оставете гроба на Левски на спокойствие

  • професор николай овчаров-
  • васил левски-
  • гроб-
  • апостола

Няма никакъв смисъл да се търси гробът на Апостола, това е ненужно усилие, смята археологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Toва са поредните глупави истории за гроба на Васил Левски. Помните в миналото имаше много такива теории. Гробът беше къде ли не – в двора на словашкото посолство, на паметника на Левски, естествено, и на ред други места“.

Така коментира за Факти.бг археологът – професор Николай Овчаров информацията в столичен всекидневник, според която криминалистът от Военна полиция - подполковник Венцислав Радков има нова теория за местоположението на гроба на Апостола.

Според Радков гробът на Васил Левски се намира в градинката срещу Софийската математическа гимназия на ул. „Искър”, недалеч от Сточна гара.

Хипотезата му се подкрепя и от историци, пише още вестникът и допълва, че Радков е обсъдил с археолога проф. Николай Овчаров възможността там да се направи теренно проучване като се сканира местността със земен радар, с който да се установи дали има некропол и скелети под земята. Имаме запазен генетичен материал от Апостола, така че ако бъдат открити човешки останки, лесно може да се разбере дали са негови, твърди криминалистът.

„Няма такова нещо, никой не е говорил с мен“, каза за Факти.бг проф. Овчаров. „За първи път чувам подобно нещо, но не съм учуден, защото винаги, когато се появи такава информация, името ми се свързва с нея“.

Винаги съм подкрепял мнението на покойния Николай Хайтов, а и не само аз, че гробът на Левски се намира в двора на църквата Света Петка. Само че аз смятам, че става въпрос за храма (има 2 църкви с името Света Петка в столицата), който се намира под Софийската митрополия.

Генерално обаче моето мнение е, че няма никакъв смисъл да се търси гробът на Левски. Бъдете сигурни, ще се появяват нови и нови хипотези по въпроса. Все пак говорим за застроената част на София и това е едно абсолютно ненужно усилие. Все пак имаме много по-важни задачи в тези дни, завърши проф. Овчаров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини