Отидете към основна версия

19 732 64

А помните ли Референдума?

  • референдум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спомняте ли си, когато в разгара на политическата криза Борисов предложи, ако ВАС признае Референдума за задължителен, парламентът да се събере, да приеме промените в изборния кодекс, за които гласуваха 2,5 милиона и те веднага да влязат в сила. За изборите, които минаха.

Сякаш бе преди век - в друго време, в друг свят. ВАС така и не даде благословията си заради няколко хиляди гласа. Въпреки това бившият и бъдещ премиер твърдо заяви, че въпросите ще бъдат вкарани веднага в пленарна зала, щом бъде конструирано новото Народно събрание.

Скоро и това ще стане. Конструирането. Само дето по всичко личи, че въпросите от Референдума ще бъдат заменени от новия дневен ред. Българското председателството на ЕС! В името на висшата цел, да не се изложим пред чужденците, политическите сили ще имитират пълна идилия в противоестественото си разбирателство.

И това ще минава за националноотговорна политика. Вървят договорености и декларации за послушание. Здрависват се заради съвпаденията в програмите си. И всякакви казуси, които могат да нарушат единството по време на великото ни домакинство, ще бъдат отхвърляни като ненавременни, провокативни, а защо не и като покушение срещу държавността. Докато чужденците са тук.

А преди да дойдат те, у нас играчи и публика ще дъвчат прословутата уседналост, която някои от новите избраници уверено наричат отседналост. Едва ли някой се съмнява, че за доста от тях пребиваването в Парламента ще си е чисто отсядане на хотелски начала.

Каква наивност. Да очакваш, че партиите ще тръгнат срещу себе си, съобразявайки се с волята на 2,5 милиона. Да намалят субсидията си, да свият наполовина присъствието си в парламента, а вместо анонимните им активисти да се лансират по номера в партийните листи, на избори да излизат хора с авторитета на името, ценза и биографията си.

Какво излиза - ГЕРБ подкрепяше референдума, за да си осигури телевизионно спокойствие до изборите. И по някое време може да вкара въпросите от референдума в тресавището на пленарните обсъждания, където компромисните варианти ще заличат първоначалните идеи.

Бъдещият коалиционен партньор на ГЕРБ откровено заявява, че не го е страх от инициаторите на референдума, наричайки ги "чалгарско шоу". И е твърдо против обсъждането на въпросите.

БСП от самото начало бе против мажоритарния вот в два тура.

Против всички въпроси бяха и онези в дясно, които изпаднаха от парламента.

За какво тогава бе всичко, наивни сънароднико, гласувал на Референдума за да промениш системата? Те са сплотени. Сега заради чужденците, утре ще е за нещо друго. Промяна ли?!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини