Отидете към основна версия

2 261 11

Какво иска Маккейн от Вучич?

  • джон маккейн-
  • александър вучич-
  • сърбия

От САЩ се опитват да отдалечат Сърбия от Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко, след като Сръбската избирателна комисия обяви победата на Александър Вучич в президентските избори в страната, към него заваляха поздравления от западни политици. Едно от първите такива дойде от американския сенатор Джон Маккейн. Той е председател на комитета по отбраната в Конгреса на САЩ. Маккейн беше от тези, които най-силно похвалиха ракетния удар срещу сирийска военна база, разпореден от американския президент Доналд Тръмп.

Обръщението, което Маккейн отправи към Сърбия дава ясна представа, за това каква политика от гледна точка на западните приятели на страната, които са свикнали да диктуват правилата, ще трябва да следва новия президент.

Това пише в своя анализ за Strategic Culture анализаторът Петър Искендеров.

От Белград се очаква морална поддръжка на политическата линия, която САЩ са предприели спрямо Сирия. За САЩ просто е важно по този важен международен стратегически въпрос Сърбия да се разграничи от Русия. По време на срещата между Вучич и Маккейн, те говорих за употребата на химическо оръжие в сирийското градче Хан Шейхун. Сенаторът категорично заяви, че Сирия е действала в сътрудничество с Русия. Сръбският премиер дискретно премълча отговор на това твърдение. Пред репортери Макейн заяви, че е сигурен, че Русия е знаела за наличието на химическо оръжие в сирийските власти

Някои ще кажат, че Маккейн си е Маккейн. Все пак от Вашингтон явно са решили, че тяхната позиция, относно ракетните удари срещу Сирия трябва да бъде представена на Сърбия от Маккейн. Самият Вучич подчерта, че Маккейн постоянно каца на Балканите. Маккейн е един символ. В американската външна политика той има имиджа на пазител на приемствеността на местата, където тази политика насочва своето антируско острие. Посещението на сенатора стана само три дни след американските удари в Сирия. Това беше сигнал към Вучич, че въпреки хаотичността на сегашната американска външна политика, отношението на Вашингтон към Русия не се е променило.

Естествено това не се отнася само за Сирия. Друг сигнал към сръбския премиер и следващ президент беше изявлението на Маккейн за участието на Русия в събитията в Черна гора. Факт е, че сенаторът вярва в твърденията за скорошен опит за преврат в страната. Маккейн говори и за възможностите за укрепване на военно-техническото сътрудничество между САЩ и Сърбия. Също подчерта и за необходимостта от модернизация на сръбската армия и нейното прехвърляне към стандартите на НАТО. Аргументите тук също клонят към това, че Сърбия трябва да се откаже от военно – техническото сътрудничество с Русия, защото тази страна подкрепя сирийския президент Башар Асад, докато се опитва да сваля балкански правителства и да бомбардира болници.

Апотеоз в разговорите с Маккейн беше неговото предложение над Сирия да се установи зона, забранена за полети на руски военновъздушни средства. Това трябва да стане с активната подкрепа на Сърбия разбира се. Сенаторът предпочете да не говори много за това как подобна идея би изглеждала на практика. Към Вучич беше изпратен сигнал, че трябва да подкрепя всякакви антируски действия, ако иска Запада да го счита за свой.

Къде могат да бъдат предприети такива действия? Вече се смята, че Балканите могат да станат следващото бойно поле между САЩ и Русия.

Така, че в Белград Джон Маккейн предаде определени пожелания на Александър Вучич. Те обаче не бяха лично насочени към него.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини