Last news in Fakti

24 Април, 2017 08:00 2 249 11

Какво иска Маккейн от Вучич?

  • джон маккейн-
  • александър вучич-
  • сърбия

От САЩ се опитват да отдалечат Сърбия от Русия

Какво иска Маккейн от Вучич? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко, след като Сръбската избирателна комисия обяви победата на Александър Вучич в президентските избори в страната, към него заваляха поздравления от западни политици. Едно от първите такива дойде от американския сенатор Джон Маккейн. Той е председател на комитета по отбраната в Конгреса на САЩ. Маккейн беше от тези, които най-силно похвалиха ракетния удар срещу сирийска военна база, разпореден от американския президент Доналд Тръмп.

Обръщението, което Маккейн отправи към Сърбия дава ясна представа, за това каква политика от гледна точка на западните приятели на страната, които са свикнали да диктуват правилата, ще трябва да следва новия президент.

Това пише в своя анализ за Strategic Culture анализаторът Петър Искендеров.

От Белград се очаква морална поддръжка на политическата линия, която САЩ са предприели спрямо Сирия. За САЩ просто е важно по този важен международен стратегически въпрос Сърбия да се разграничи от Русия. По време на срещата между Вучич и Маккейн, те говорих за употребата на химическо оръжие в сирийското градче Хан Шейхун. Сенаторът категорично заяви, че Сирия е действала в сътрудничество с Русия. Сръбският премиер дискретно премълча отговор на това твърдение. Пред репортери Макейн заяви, че е сигурен, че Русия е знаела за наличието на химическо оръжие в сирийските власти

Някои ще кажат, че Маккейн си е Маккейн. Все пак от Вашингтон явно са решили, че тяхната позиция, относно ракетните удари срещу Сирия трябва да бъде представена на Сърбия от Маккейн. Самият Вучич подчерта, че Маккейн постоянно каца на Балканите. Маккейн е един символ. В американската външна политика той има имиджа на пазител на приемствеността на местата, където тази политика насочва своето антируско острие. Посещението на сенатора стана само три дни след американските удари в Сирия. Това беше сигнал към Вучич, че въпреки хаотичността на сегашната американска външна политика, отношението на Вашингтон към Русия не се е променило.

Естествено това не се отнася само за Сирия. Друг сигнал към сръбския премиер и следващ президент беше изявлението на Маккейн за участието на Русия в събитията в Черна гора. Факт е, че сенаторът вярва в твърденията за скорошен опит за преврат в страната. Маккейн говори и за възможностите за укрепване на военно-техническото сътрудничество между САЩ и Сърбия. Също подчерта и за необходимостта от модернизация на сръбската армия и нейното прехвърляне към стандартите на НАТО. Аргументите тук също клонят към това, че Сърбия трябва да се откаже от военно – техническото сътрудничество с Русия, защото тази страна подкрепя сирийския президент Башар Асад, докато се опитва да сваля балкански правителства и да бомбардира болници.

Апотеоз в разговорите с Маккейн беше неговото предложение над Сирия да се установи зона, забранена за полети на руски военновъздушни средства. Това трябва да стане с активната подкрепа на Сърбия разбира се. Сенаторът предпочете да не говори много за това как подобна идея би изглеждала на практика. Към Вучич беше изпратен сигнал, че трябва да подкрепя всякакви антируски действия, ако иска Запада да го счита за свой.

Къде могат да бъдат предприети такива действия? Вече се смята, че Балканите могат да станат следващото бойно поле между САЩ и Русия.

Така, че в Белград Джон Маккейн предаде определени пожелания на Александър Вучич. Те обаче не бяха лично насочени към него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    11 11 Отговор
    сръбските цървули искат да седят на два стола.така се пада на земята,както стана с югославия
  • 2 Дипломат

    24 1 Отговор
    Сърбите вече бяха един път във "военно-техническо сътрудничество"с тези лоши хора,трябва да са луди да го поискат пак!Дано не ги е хванала амнезията!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стоян георгиев

    4 19 Отговор
    браво на маккеин,така се прави срещу тия ,право куме в очи.искаш да ползваш меда на демокрацията ок,но само като спазваш стандартите и.очилатия мишок гаранция се е наа.ал.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 кроко

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ква демокрация, бе трол?! Къв мед? Не виждаш ли, че по цял свят е като у нас - никой не пита народа какво иска, а разни групички поставят удобни политици за да им защитават интересите. Макейн е говорител на тия групи и казва на Вучич, че ако си изуе гащите да го шибат както него във Виетнам, много ще му хареса. Познай дали Вучич ще му повярва.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    хибрид ,ти за демокрация нямаш право да говориш,щото си нямаш хал хабер от механизмите при нея.ти си за русия или северна корея ,но няма да идеш никога ,щото като ти връчат двоината лопата доковите дрехи и каскета ,няма да изкараш и година преди да си нахранят кучетата с теб там.очилатия ,националист вучич ,само от тва разбира ,от сапа !казано му е в прав текст да си прави сметката ,щото няма как да си от партията на шешел убиеца и да се правиш на европеец ,мекраклия за ес .сърбите 150 години играха тази двоина игра ,вече обаче няма да им се върже никои на акъла.свинарите от шумадия точно с тези номера съботираха българското национално обединение и не пропускат да ни компрометират където имат възможност,лошото е че хибридите като теб ,демек големите патриоти сте готови да лапнете балончето пр..ня на всеки сърбин до които се доближите.само за инфо хибрид,те въпреки вашия мазохизам пак ви смятат за мангали!

    Коментиран от #8

  • 8 експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Ти си виден експерт по въпросите на понятието "демокрация". Направи си IQ тест за да разбереш колко струваш. АКо събереш 50-60 трабва да почерпиш.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "експерт":

    пробваи ме в директна дискусия и ще видиш колко ми е iq то както и твоето.като ви наритам и като бити деца в махалата викате мама и плачете колко лош хулиган съм бил :)))))))))!

    Коментиран от #10

  • 10 dexter

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Абе, Стоенчо, да не я е писал брат ти тая статия?

    Че като те гледам и ти как му лижеш зад***а на тоя дърт ционист ...
    А тоя Вучич е супер тъп, само затова, че го е приел.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "dexter":

    не съм я писал статията ,но много ми харесва как маккеин е набил кофата на очилаткото докато му се изпотят цаисите.иначе че вучич е тъп няма спор,но дали ще приеме или не приеме маккеин няма значение,щото ако се издъни ще поеме подаръците на пети американски флот ,както ги прие преди 15 тина години ,та затова мишката се на.ира от страх!