Отидете към основна версия

1 031 0

Русия предизвестено гласува за парламент

  • русия-
  • избори-
  • парламент-
  • путин-
  • медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Управляващата партия в Русия начело с президента Дмитрий Медведев и премиер Владимир Путин изглежда сигурен победител на парламентарните избори в неделя, коментира ДПА.

Единна Русия, която разглежда себе си като партията, която може отново да изведе страната до величието на свръхсила, вероятно ще получи около 53 процента от гласовете на народа. Според неотдавнашно допитване на изследователския център „Левада“ това би трябвало да е достатъчно за стабилно мнозинство в следващото законодателно събрание.

Но ако се вярва на допитванията, Единна Русия, чиято репутация се крепи на предполагаемата широка и въодушевена подкрепа на всички правилно мислещи руснаци, би трябвало да загуби най-малко 50 места в парламента на избори при минимална избирателна активност.

Комунистите, които са най-сериозните съперници на Единна Русия, ще имат късмет, ако съберат 20 %. Социологическите проучвания показват, че от останалите пет партии, записани за изборите, само крайнонационалистите на Владимир Жириновски и Справедлива Русия имат шанс да преодолеят 7-процентовата бариера за влизане в парламента.

Контролираните от държавата медии, които имат господство върху новините в Русия, стоят невъзмутимо зад Путин и Медведев. На практика всички губернатори на провинции, директори на заводи, командири на военни подразделения и кметове на големи градове открито агитират за управляващата партия.

Вероятно е съвпадение, че червено-бяло-синият заглавен надпис на правителствените обявления, призоваващи хората да гласуват, е почти същият като предизборните агитационни материали на Единна Русия.

„Главният резултат от вота вече е решен . . . а това поражда опасност от още по-голяма загуба на вяра в легитимността на изборите", писа политологът Игор Бунин от Международния център на специалистите по избирателни системи.

През уикенда държавната телевизия РТР предложи друг поглед към руския начин на мислене. Публиката в студиото беше анкетирана какви хора я безпокоят най-много, 4 % отговориха - хомосексуалните, 18 % - алкохолиците, а 78 % - правителствените служители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Изборен удар за Путин

    Руските избиратели нанесоха сериозен удар на управляващата партия Единна Русия. С гласовете, пуснати в урните, те смъкнаха значително представителс ...
    05.12.2011
    1 237
    3
  • Партията на Путин обяви победа - видео

    Управляващата в Русия партия Единна Русия обяви победа на изборите за Държавна дума и изрази надежда да спечели абсолютно мнозинство в долната кама ...
    04.12.2011
    2 700
    3
  • Изборният ден в Русия започна с хакерска атака срещу опозицията

    Изборният ден в Русия започна с хакерска атака, която блокира редица информационни сайтове, сред които попаднаха и електронните страници на в. „ ...
    04.12.2011
    1 301
    0
  • Русия гласува за парламент

    Руснаците ще гласуват днес за нов парламент на фона на политически пейзаж, който не се променя от десетилетие и в края на кампания, белязана от акц ...
    04.12.2011
    976
    0