5 Декември, 2011 08:50 1 236 3

Изборен удар за Путин

  • русия-
  • путин-
  • медведев
Изборен удар за Путин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските избиратели нанесоха сериозен удар на управляващата партия Единна Русия. С гласовете, пуснати в урните, те смъкнаха значително представителството на Единна Русия в парламента, лишавайки я от квалифицирано мнозинство от 2/3-ти. Изборите показваха растящото недоволство от доминацията на партията в управлението, докато тя се подготвя да спечели и президентския вот.

Това е най-големият отлив на гласове от появяването на Владимир Путин на политическата сцена през 1999 година, коментира Ройтерс.

Вчера Единна Русия обяви победа на изборите за Държавна дума и изрази надежда да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на руския парламент. Това става с гласовете на 49.7% от избирателите, докато на предишните избори партията печели 64%.

Комунистите трябва да са най-доволни от изборите. Две десетилетия след разпадането на СССР те регистрираха сериозен скок в резултата си – от 11,6% до 2007 година до 19,1% в неделя. Така те се очертават като втората политическа сила в страната. Редица анализатори отчитат, че комунистите са събрали голяма част от наказателния вот на разочарованите от тандема Путин – Медведев.

Радикалната националистическа партия, водена от Владимир Жириновски, взе около 8%, което е с 5 процента по-малко от предишния вот.

Опозицията стовари обвинението за изборни измами. Анализатори вече очакват политическа криза през март догодина, когато се очаква Путин да спечели президентския вот и да се завърне в Кремъл.

Вотът не мина и без инциденти. Само в Санкт Петербург са задържани 70 души, а няколко десетки в Москва при протести срещу изборни измами. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    И двамата не мога да ги понасям
  • 2 гласувал

    0 0 Отговор
    Путин повлече крак .
  • 3 руснака

    0 0 Отговор
    това е резултат от про-американска пропаганда от продажни! ама догодина каквото и да правят - Путин ще се върне в Кремъл!