Отидете към основна версия

6 909 25

За войниците - опит, за генералите - смърт .......

  • украйна-
  • донбас-
  • войници-
  • русия-
  • генерал

Странната смърт на вече ненужен и нежелателен свидетел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече три години руската военна операция в Сирия продължава и трябва да разберем какви са целите на военното и политическото ръководство на Руската Федерация?

Присъствието на руската армия в Близкия изток показва на целия свят, че Русия е страна, с която трябва да се съобразява. Това означава, че е много точно изчислена политическа стъпка, предприета за "повишаване" на нейната тежест в международните организации.

Само едно изявление от руската страна в ООН, че тя се борят с ИДИЛ, както и с опозицията, която иска да събори президента Башар Асад, още повече драматизира ситуацията и слага допълнителни въпроси.

Обаче руснаците дали могат да си представят какво е ИДИЛ? Дали те представляват колко близо е до границите им?

Дали те си представят изобщо, къде се намира Централна Азия? Дали си представят колко са мюсюлманите в страната им?

Всеки се съгласява, че ИДИЛ трябва да бъде унищожен. Това не е лесно. Това все пак не е държава. То не може да се окупира. Това е движение. И това движение е религиозно, при това с много силна идеология. А Путин казва, че ще изпратим там войници и ще уредим всичко.

Много руснаци не са съгласни да умират в Сирия, за да докажат на ИДИЛ, че Бог не е непременно с тях. Но ако не си съгласен с идеологията на Кремъл, значи си опозиционер, което означава, че можеш да си част от ИДИЛ (ако се вярва на изказванията на Руската Федерация на заседанията на ООН).

И се оказва, че ако си руски военен, ти или отиваш в Сирия, за да убиваш воините на ИДИЛ (и освен това цивилното население на страната), или ще бъдеш обявен за враг на страната и можеш евентуално да бъдеш осъден за подкрепа на тероризма.

Страхът на руските бойци пред ръководството на страната е толкова голям, че всеки, независимо дали е войник или генерал, искат да участват във военните действия. И остава само да се надява, че ще има късмет да се върне вкъщи, като освен това покаже своя ангажимент към избрания политически курс на страната.

Това "мероприятие" е радост само за Министерство на отбраната на Руската Федерация, което в бойни условия може да "провери" млади хора. Но с каква цена? Как може да се обясни на майките, че техните синове са били убити, борейки се с някакъв си ИДИЛ?

Не само войниците, а и генералите са се наредили в опашката, за да докажат своята вярност, за да погледнат в очите на "стопанина".

Да вземем за пример генерал-лейтенанта на Министерството на отбраната Валери Асапов, който имаше "нехайството" да умре през септември тази година по време на изпълнение на задълженията си, и то къде, в самата Сирия.

Според Министерство на отбраната на Руската Федерация, старшият в групата на руски военни съветници генерал-лейтенант Асапов беше в командния пункт на сирийските войски, подпомагайки сирийските командири при операцията по освобождаването на града Дейр аз Зор и загива от пряко попадане на мина. Генералът е представен от командването за висока държавна награда посмъртно.

От биографията на генерала е известно, че той дълго време ръководеше войниците от 1-вия армейски корпус на Донецка народна република (ДНР). През юли 2015 г. В. Асапов за първи път е изпратен в "служебна командировка" до Ростов на Дон, а месец по-късно, под името на Примаков, той "режисира" действията на т.нар. боевиците (нередовни милиции) и военнослужещи от регулярната армия на Руската Федерация в източната част на Украйна. През 2016 г. В. Асапов удостоен със званието генерал-лейтенант. През този период В. Асапов много пъти се появяваше в материалите, които са свързани с вътрешните конфликтни ситуации на милициите на ДНР, под неговото кураторство и надзор се осъществяваха по-голямата част от контрабандните операции и преразпределянето на сфери на бизнес влияние в Донецк и региона. Освен това, той има пряко отношение към редица неудобни събития за Кремъл, свързани с жертвите сред руските военнослужещи в Донбас. Според колегите му "той бе твърде осведомен и започна да придобива все по-голямо значение в украинския въпрос", така че "на върха беше решено да го прехвърлят към сирийския фронт". Но след като дойде в Сирия, той продължи да контролира вече установените схеми в източната част на Украйна чрез пълномощни лица в самата ДНР. Такава ситуацията не можеше да устройва ръководството на Кремъл и той реши проблема веднъж и завинаги, като показа на останалите участници в украинската кампания, че проблемите на Донбас са изключително от прерогативите на «Стария площад».

Генералът не беше първата жертва сред добре познатите участници в украинската кампания, но според съвременните тенденции, поне от миналата година, тя далеч не е последна. Особено удобно, разбира се, е "героичната смърт" на руските военнослужещи от източната част на Украйна в Сирия.

Ако се задълбочим в историята, няма да открием такива случаи, че командирът е убит, а бойците останали живи. И така, въпросът остава отворен - дали той би могъл да бъде елиминиран от своите?

От една страна, "луд" куршум, а от друга страна той знаеше твърде много и можеше да бъде отстранен по заповед от Москва. А причините за ликвидацията на военния генерал, участвал във всичките войни на Путин - Чечения, Грузия, Украйна, Сирия - при висшето ръководство на Русия, бяха сериозни.

Странната смърт на вече ненужния и нежелателен свидетел генерал-лейтенант Асапов стана следващата линия във вече дългия списък на лицата, които по някакъв начин бяха въвлечени във военните авантюри на Путин и изчезнаха при много странни обстоятелства. Това са:

Генерал-майор Мишанин С.В. военен комисар на района на Нижни Новгород, самоубийство. Беше ангажиран с набирането на наемници.

Министър на вътрешните работи на Република Мари Ел Бухнев В.М., самоубийство. Беше ангажиран с набирането на наемници.

Генерал-майор Шушукин А.В., заместник-началник на щаба на Въздушно-десантните войски на Руската Федерация, организира операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", почина от сърдечен удар.

Генерал-полковник Сергун И.Д., шеф на дирекция "Главно разузнаване" на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, организира операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", почина от сърдечна недостатъчност.

Генерал-лейтенант (в оставка) Шишков А.Н. се занимаваше с организация на изпращането на хуманитарни товари до "Луганския кадетски корпус", причината за смъртта не е известна.

Подполковник от Главното следствено управление на Следствения Комитет на Руската Федерация Якунин В.В., ръководещ на изпращането на оборудване към батальона "Восток", почина от сърдечен удар.

Полковник Галицкий Р.В., командир на 5-та танкова бригада, убит в резултат на артилерийски обстрел близо до Алепо, през 2015 г. участва в битките на 1-вия и 2-ия Aрмейски корпус в Донбас.

Генерал-полковник Сердюков А.Н., командир на Въздушно-десантните сили на Руската Федерация, организираше операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", загина в резултат на ПТП.

Кой е следващият?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Санкциите ще принудят Русия да остави Донбас

    „Политиката на санкции ще принуди Русия да изостави окупираната територия на Донбас и да се откаже от анексията на Крим.“ Това заяви прези ...
    25.10.2017
    4 528
    30
  • Донбас: Лицето на врага

    Продължаваме да публикуваме материали за Донбас от нещатния кореспондент на eNews Молдова Вадим Малахов. Той е нещатен кореспондент на eNews Молдов ...
    22.10.2017
    4 870
    29
  • Пътуване до Донбас. Защо и за какво?

    Статията е на Вадим Малахов. Той е нещатен кореспондент на eNews Молдова. Материалът е предоставен за Факти.бг. Стремежът за посещение на зоната на ...
    14.10.2017
    3 837
    33